Jonas-drapet:

- Framstår nøye planlagt

Ei uke etter at Jonas Henriksen (30) ble drept, er fremdeles ingen pågrepet. Tidligere politietterforsker Jørn Lier Horst tror man nå må være forberedt på en langvarig etterforskning.

DREPT: Politiet er sikre på at Jonas Aarseth Henriksen (30) ble drept i Ringerike. Ingen er så langt pågrepet. Foto: Privat
DREPT: Politiet er sikre på at Jonas Aarseth Henriksen (30) ble drept i Ringerike. Ingen er så langt pågrepet. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Annonse

Sju dager har gått siden Jonas Aarseth Henriksen (30) ble funnet drept ved ei hytte i Ådal i Ringerike. Politiet mener de med sikkerhet kan si at han ble drept samme dag som funnet ble gjort, og er ikke i tvil - de står overfor et uløst drap.

Kortene har vært holdt tett til brystet fra politiets side. Fremdeles vil ikke politiadvokat Tine Henriksen si hvorvidt noen er siktet i saken, men gjentar torsdag at ingen er pågrepet.

Jørn Lier Horst, krimforfatter og tidligere politietterforsker, sier til Dagbladet at selv om det har gått sju dager, så betyr det ikke nødvendigvis at politiet står uten spor.

- Kan gi gevinst

- Politiet er veldig tilbakeholdne, men det som trolig er sentralt i saken er det offeret selv har fortalt offentlig før han ble drept. Å vente ut kan også gi gevinst, sier Horst.

Han påpeker at drapet på Henriksen skiller seg ut i norsk sammenheng, fordi politiet i de fleste saker gjennomfører en pågripelse før det har gått så mange dager. Dagbladet har også torsdag spurt politiadvokat Tine Henriksen om noen er siktet for drapet - et spørsmål hun nok en gang ikke ønsker å svare på.

Den drepte 30-åringen skal ha blitt funnet i en bil utenfor ei hytte i Ringerike. Hvorvidt funnstedet også er åstedet, vil ikke politiet opplyse. Men Horst forklarer at dersom åstedet også er utendørs, så gjør dette politiets arbeid ekstra krevende.

30 år gamle Jonas Aarseth Henriksen ble funnet drept 17. august 2023. Seks dager tidligere ble han intervjuet av podkasten «Avhørt». Utdrag fra podkasten kan du høre her. Reporter: Christian Fjermeros. Lyd: «Avhørt»/Batong Media. Foto: Kristian Ridder-Nilsen/Dagbladet, NTB. Vis mer

- Har interessante navn

Politiadvokat Henriksen har sagt at de fremdeles etterforsker saken bredt. Men Horst påpeker at det er begrenset hvor lenge arbeidet kan pågå på den måten.

- På et tidspunkt må etterforskningen smalne inn. Hvis det ikke skjer i løpet av de første døgnene, slik det foreløpig ikke virker å ha gjort, så må man være forberedt på en langvarig etterforskning, sier den tidligere etterforskeren.

Han mener imidlertid at politiet allerede kan ha snevret inn arbeidsoppgavene betydelig, som følge av opplysningene som har kommet fram. Fredag 11. august, bare seks dager før han ble funnet død, stilte blant annet avdøde Henriksen opp i intervju med krimpodkasten «Avhørt». Her fortalte han at han åpent om trakassering han hadde vært utsatt for siden 2021.

- Her har politiet interessante navn på blokka, selv om det er for tidlig å si om hendelsene og drapet kan knyttes sammen. Her blir sporene på åstedet også sentrale. Dette framstår som et nøye planlagt drap. Og når man planlegger på en slik måte, så har man nok også planlagt for ikke å etterlate seg spor, sier Horst.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer