Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Framstår som en godslig bamse

Teddy eller grizzly? LO-leder Roar Flåthen må vise tenner i lønnsforhandlingene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Roar Flåthen må vise hva han er god for, når han nå for første gang sitter ved forhandlingsbordet som LO-leder.

Han overtok toppstillingen i Norges største arbeidstakerorganisasjon i fjor, etter at Gerd-Liv Valla trakk seg som følge av Yssen-saken.

- Jeg er ingen pusekatt, sa Valla til pressen i en beskrivelse av seg selv.

Men hva slags forhandlingsleder er hennes etterfølger? Er han sterk nok til å sikre sin medlemmer en AFP-ordning de kan leve med innen fristen går ut natt til onsdag?

- Flåthen framstår som en godslig bamse, sier Marie Simonsen, politisk redaktør i Dagbladet.

- Han er en bjørn, spørsmålet er om han er en teddy eller en grizzly, sier Frank Aarebrot, professor i sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen.

- Mer smidig

Flåthen er ikke nødvendigvis en svakere forhandler enn sin forgjenger, men de to har ulik stil, mener ekspertene Dagbladet.no har snakket med.

- Flåthen er en stor mann, og store menn virker ofte dominerende i forhandlinger. Han er så stor at det virker som han aldri har hatt noen grunn til å gå rundt og bølle. Valla slo nok mer i bordet og skrek, sier Aarebrot.

TØFF NOK? Den ferske LO-lederen Roar Flåthen vil bli svært svekket om LO-medlemmene ikke godkjenner forhandlingsresultatet han klarer å kjempe fram. Foto: TRULS BREKKE/DAGBLADET
TØFF NOK? Den ferske LO-lederen Roar Flåthen vil bli svært svekket om LO-medlemmene ikke godkjenner forhandlingsresultatet han klarer å kjempe fram. Foto: TRULS BREKKE/DAGBLADET Vis mer

- Valla var en sterk leder, og fremstod som mer markant enn Flåthen. Samtidig er det kommet fram at hun skapte mye konflikt under forhandlinger. Mitt inntrykk er at Flåthen er mer smidig, selv om han tidlig var ute og fremmet et beinhardt AFP-krav, sier Simonsen.

Torgeir Stokke, forskningsleder ved FAFO, er enig. Han mener Flåthen er mer samarbeidsvillig enn Valla.

- Hun var mer steil, og kunne nok presse mer på for å få gjennom sine saker. Ofte var det vanskelig å vite om det hun sa var et krav fra de andre forbundene eller om det var noe hun mente selv, sier han til Dagbladet.no

Flåthen er blitt vist stor tillit ved å få lede forhandlingene på vegne av alle sine medlemsorganisasjoner. Under Vallas ledelse var hovedoppgjørene forbundsvise.

- Valla fikk aldri sjansen til å vise seg som noen lønnsgeneral, sier Simonsen.

Risikabelt

LOs medlemmer skal stemme over forhandlingsutfallet gjennom en uravstemming. Om de ikke godkjenner resultatet Flåthen har forhandlet frem, vil det være et sviende nederlag som lederen vanskelig kan bære.

- Et slikt utfall vil være uhyre pinlig for LO-lederen, mye verre enn om Flåthen taper forhandlingene og tar LO-medlemmene ut i streik, mener forskningsleder Stokke.

LO-lederens fordel er at den rødgrønne regjeringen i svært liten grad ønsker en streik, med tanke på valget til neste år. Stoltenberg vil derfor strekke seg langt for å komme arbeidstakernes krav i møte.

- Tror du Flåthen tør å gå til streik?

- Må han så må han, det nytter ikke for Flåthen å gå utenom det kravet de ulike LO- forbundene har satt fram. Dette vet regjeringen, og derfor er det liten sannsynlighet at det blir noen streik, sier Stokke.

<B>MER SMIDIG</B>: Roar Flåthen fremstår som mer smidig enn Valla, mener ekspertene.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media