Breivik i retten

- Framstår som helt absurd

Aktor Hulda Karlsdottir er tydelig i sin prosedyre: Påtalemaktens påstand er at Anders Behring Breivik ikke skal prøveløslates.

MØTER I RETTEN: Telemark tingrett skal behandle terrordømte Anders Behring Breiviks krav om prøveløslatelse. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SKIEN (Dagbladet): Telemark tingrett skal vurdere om Anders Behring Breivik (42) kan prøveløslates etter å ha sonet minstetida på ti av år av den 21 år lange forvaringsdommen.

Onsdag fikk retten høre rettspsykiater Randi Rosenqvist konkludere med at Breivik er altfor farlig til å slippes ut nå.

Aktor Hulda Karlsdottir startet sin prosedyre med å gå igjennom de 33 personene som han i 2012 ble dømt for å forsøke å drepe på Utøya, og som ble skutt og skadd av ham. På rettssakens første dag gikk hun gjennom alle dødsofrene.

- Breivik hadde til hensikt å drepe alle. Som kjent var 564 personer på Utøya, sier Karlsdottir.

Beskrivelsene er detaljerte og inngående, og det er åpenbart at flere av de skadde var svært nær ved å dø. Det går også fram at mange av dem har hatt store og langvarige ettervirkninger, flere den dag i dag. Mange har også varierende grad av uførhet.

Ser ikke endringer

- Det er vanskelig å sette ord på disse handlingene som fullt ut beskriver alvoret. Jeg vil derfor vise til det tingretten sa i 2012, at «grusomhetene i tiltaltes handlinger savner sidestykke i norsk historie», sier statsadvokaten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer