- Framstår som om Støre har redegjort ufullstendig for Stortinget

- Svært alvorlig, mener lederen av Stortingets kontrollkomité.

VARSLER GJENNOMGANG: Leder i Storigets kontrollkomité, Anders Anundsen (Frp) vil gå opp tidlinja i Støre-saken. oto: Melisa Fajkovic / Dagbladet
VARSLER GJENNOMGANG: Leder i Storigets kontrollkomité, Anders Anundsen (Frp) vil gå opp tidlinja i Støre-saken. oto: Melisa Fajkovic / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det framstår nå som om Støre ikke har vært fullstendig i sin redegjørelse. Dersom det stemmer, er det svært alvorlig.

Det sier leder av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, Anders Anundsen (Frp) til Dagbladet.

Lovet til Felix
I dag avslører nemlig Dagbladet at utenriksminister Jonas Gahr Støres (Ap) tidligere statssekretær, Elisabeth Walaas, lovet Felix Tschudi UD-støtte over to uker før søknaden om den omstridte tildelingen var sendt.

I et internt UD-notat Dagbladet har fått innsyn i, står det svart på hvitt at «UDs støtte til prosjektet er godkjent og annonsert av statssekretær Walaas på møte med F. Tschudi, Rederiforbundet m/flere 25. september 2008».

Søknaden fra Norges Rederiforbund er datert 10. oktober 2008.

- Dette reiser også en del helt nye problemstillinger, knyttet til saksbehandlingen i UD. Det framstår jo nå som om man forhåndsgodkjenner søknader før de er skrevet. Det er ikke greit, sier han. 
  
-Grunndig gjennomgang
I sin redegjørelse til Stortinget fastholder Støre det han har forklart hele tiden, at initiativet kom fra Norges Rederiforbund.

- Men gjennomgangen bekrefter at dette konkrete initiativet kom fra Norges Rederiforbund og akademiske institusjoner som Høgskolen i Bodø og BI, og at Tschudi Shipping Company på oppfordring fra Norges Rederiforbund tok del i oppfølgingen av initiativet, fastholder han.
 
Men i de interne UD-dokumentene Dagbladet har fått innsyn i, går det fram i klartekst at det er Tschudi Shipping Company som er prosjektets «initiativtaker». Nordområdesenteret ved Høgskolen i Bodø og BI Shipping omtales som «akademiske samarbeidspartnere i innledningsfasen».

Også i Høgskolen i Bodøs årsmelding fra 2008 omtales Jona Gahr Støre og Felix Tschudi i fellesskap som «finansiører og initiativtakere til senteret». Rederiforbundet er ikke nevnt.    


- Ingen tvil

Kontrollkomitelederen mener det nå må være hevet over all tvil at initiativtageren og pådriveren for prosjektet var Felix Tschudi.

- Jeg registrerer at Støre legger seg på en formalistisk linje. Men her er det, som det nesten alltid er, ikke det formelle, men det reelle som er avgjørende, sier Anundsen.

- Problematisk
Han mener Dagbladets avsløringer forsterker det han og andre har hevdet tidligere, nemlig at Felix Tschudis dominerende rolle i prosjektet kombinert med Tschudis vennskap til utenriksministeren, gjør saken habilitetsmessig problematisk.

- Støre burde helt klart ha gått til Justisdepartements lovavdeling og bedt om en habilitetsvurdering i forkant. Det har vært åpenbart for meg lenge, og det som nå har kommet fram, forsterker bare det inntrykket, sier Anundsen.

Kontrollkomitélederen varsler nå en grundig gjennomgang av tidslinjen i Støres redegjørelse.

- Det blir viktig å gå opp det Støre forklarer i sin redegjørelsen, tillegg til det han har sagt til media, sett opp mot disse nye opplysningene, sier han.

Han understreker at en redegjørelse til Stortingets kontrollkomite må være fullstendig og absolutt ærlig.

• Støre 14. april: Venn, men ikke nær venn
   

VENNER: Milliardærreder og styreleder Felix Tschudi i stiftelsen Senter for nordområdelogistikk og utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) er barndoms- og omgangsvenner. Høsten 2008 ga Støre 6 millioner i støtte til opprettelsen av senteret, uten først å få vurdert habiliten sin hos Justisdepartementets lovavdeling. Foto: Sør-Varanger Avis
VENNER: Milliardærreder og styreleder Felix Tschudi i stiftelsen Senter for nordområdelogistikk og utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) er barndoms- og omgangsvenner. Høsten 2008 ga Støre 6 millioner i støtte til opprettelsen av senteret, uten først å få vurdert habiliten sin hos Justisdepartementets lovavdeling. Foto: Sør-Varanger Avis Vis mer