- SVARTMALER: Høyre-kvinnene svartmaler norske menn, sier Anniken Huitfeldt. - Faktisk er det slik at de allere fleste norske menn tar ut den foreldrepermisjonen de kan få. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
- SVARTMALER: Høyre-kvinnene svartmaler norske menn, sier Anniken Huitfeldt. - Faktisk er det slik at de allere fleste norske menn tar ut den foreldrepermisjonen de kan få. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

- Framstiller norske fedre som gourmetpappaer

Ap's kvinneleder og statsråd Anniken Huitfeldt mener Høyrekvinnene svartmaler norske fedre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kulturminister og leder av Ap's kvinnenettverk Anniken Huitfeldt raser over Høyrekvinnene og Linda Cathrine Hofstad Helleland, som i Dagbladet i dag mener det er «Grünerløkkapappaene» som vinner og kvinnelige hjelpepleiere som taper med regjeringens tredeling av foreldrepermisjonen.

Raser Statsråd Huitfeldt er rasende på måten kvinnene i Høyre nå framstiller norske menn.

- Dette er rein svartmaling av norske fedre. Faktum er at de aller fleste norske menn tar ut fedrekvote. Det er ikke slik Høyrekvinnene hevder. De har et altfor negativt syn på norske menn, sier Huitfeldt til Dagbladet.

Huitfeldt mener Høyre først og fremst tenker på de rike «gorumetpappaene» når de snakker om norske fedre.

- (Høyrekvinne-leder Julie Margrethe) Brodtkorb sa nylig at norske menn bare vil lage gourmetmaten i helgene og ikke ta ansvar på hjemmebane. De fedrene som Høyre-damene snakker om, er det veldig få av i landet. Mange menn tjener godt over maksgrensa for hva de kan få utbetalt i foreldrepenger. Så følger man argumentasjonen til Høyrekvinnene, ville ingen av dem tatt ut permisjon. Da vil de aldri bli hjemme, så den argumentasjonen henger ikke på greip, sier Huitfeldt og legger til:

- Da blir det jo bare gourmetmiddager på lørdager.

- Vil være hjemme Huitfeldt reagerer særlig sterkt på at Hellelands uttalelser om at det «i de fleste familier, hvor far er den som tjener mest, vil det være slik at han ikke tar ut hele fedrekvoten på tolv uker».

- Dette stemmer ikke, og her har jeg dokumentasjonen med meg. De sier også at de fleste vil tenke sånn. Det finnes det ikke noen dokumentasjon på. Det som skjer er at de aller fleste fedre tar ut rubbel og bit av fedrekvoten, sier Huitfeldt og viser til forskning på området.

Blant annet viser en evaluering av fedrekvoten viser at 97 prosent av fedrene tar ut fedrekvoten fordi de selv ønsker det, og at fedrekvoten utløser et oppdemmet omsorgsbehov, ifølge forsker Knut Oftung, som på NRKs «Debatten» i går kveld la vekt på nettopp det.

- Norske fedre vil være hjemme med barna sine. Men det har skjedd en enorm endring blant norske menn, så ikke kom her og framstill dem som verre enn det han er, sier Ap's kvinneleder.