Framstiller pave Johannes Paul ll som pedofil

Dansk kunstner med provokasjon mot den katolske kirke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den danske kunstneren Jan Egesborg er frampå igjen.

Mannen bak kunstnerkollektivet Surrend, er blant annet kjent for å ha lagt Burmas general Than Shwe ut for salg på eBay og for angivelig å ha blitt arrestert i Wien under en protestaksjon mot Russlands president Vladimir Putin.

Denne gangen er det avdøde Pave Johannes Paul ll som er skyteskive for det kunstneren selv betegner som satire.

Karikatur og brev

I tillegg til en karikaturtegning med tittelen «Jeg er imot homoseksualitet, men for pedofili», har Egesborg også publisert to fiktive brev undertegnet pave Johannes Paul ll.

Brevene med det svært kontroversielle innholdet er kun publisert på polsk og retter seg derfor mot den katolske kirken i Polen, skriver den tyske avisa Die Welt.

«I begynnelsen av mitt opphold her i skjærsilden var jeg, Pave Johannes Paul ll, naturligvis ganske nedstemt over at jeg, en langvarig, tro tjener i Guds tjeneste, har havnet her sammen med overdrevne typer som Goebbels og Himmler», står det i det fiktive brevet fra den tidligere paven, som Egesborg har publisert på nettsiden Vatikansex.pl.

Karikaturtegningen viser paven som trekker opp kjortelen på to katolske altergutter og viser fram rumpa deres.

Pave Johannes Paul ll velsigner folkemengden på Petersplassen i Roma. Årstallet er 1994. Både han og pave Benedikt XVI blir utsatt for hets i det siste stuntet fra den danske kunstneren Jan Egesborg. Foto: SCANPIX
Pave Johannes Paul ll velsigner folkemengden på Petersplassen i Roma. Årstallet er 1994. Både han og pave Benedikt XVI blir utsatt for hets i det siste stuntet fra den danske kunstneren Jan Egesborg. Foto: SCANPIX Vis mer

Protest mot seksualmoralen

Kunstneren selv sier han på denne måten «bidrar til å bekjempe de mektige» i samfunnet.

Med karikaturtegningen og brevene på internettsiden Vaticansex.pl angriper han en av hovedfiendene, sier Egesborg til den tyske avisa.

Kunstverkene, om de kan kalles det, er ment som en protest mot seksualmoralen i den katolske kirka. Egesborg mener både pave Johannes Paul ll og den nåværende paven, pave Benedikt XVI hele tiden har vært klar over problemet med seksuelle overgrep innenfor den katolske kirka uten å gjøre noe med det.

Internasjonalt har den katolske kirken måttet tåle kraftig kritikk etter en rekke avsløringer av overgrep begått av kirkens geistlige.

I 2002 rullet avisa The Boston Globe opp historien om den tidligere katolske presten John Geoghan, som var anklagd for å ha misbrukt 130 barn over en 30-årsperiode. Det viste seg at kirken var klar over overgrepene, og at de i all stillhet hadde inngått forlik i 50 av sakene.

Les Magasinet-saken: Syndefallet

Ifølge katolsk no har antall rapporterte overgrep i den katolske kirke i USA redusert de siste årene.

Framstiller pave Johannes Paul ll som pedofil

Dansk tradisjon

Med striden rundt de danske Muhammed-tegningene friskt i minne, sier den danske kunstneren Jan Egesborg at han føler han har en dansk tradisjon å ivareta.

- Vi føler oss forpliktet til å følge satire-tradisjonen i Danmark, sier Egesborg om kunstkollektivet han og Pia Bertelsen dannet i mars 2006.

- Naturligvis er jeg redd for at slike aksjoner skal føre til overdrevne reaksjoner fra andre, som ikke synes satireplakatene og tekstene er vittige, men snarere støtende, sier Egesborg til Die Welt.

PROTEST: Denne tegningen med påskriften « «Jeg er imot homoseksualitet, men for pedofili» er ment som en protest mot seksualmoralen i den katolske kirke.