Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sparket FBI-sjef gir ut bok

Framstiller Trump som en «mafiaboss-aktig figur»: - Uetisk og upåvirket av sannheten

Den sparkede FBI-sjefen James Comey går til frontalangrep på Trump i ny bok.

BOKAKTUELL: Donald Trump har aldri vært noen stor fan av den tidligere FBI-sjefen James Comey. Comey blir neppe mer populær av boka som slippes neste uke. Foto: REUTERS / Jonathan Ernst / File Photo / NTB scanpix
BOKAKTUELL: Donald Trump har aldri vært noen stor fan av den tidligere FBI-sjefen James Comey. Comey blir neppe mer populær av boka som slippes neste uke. Foto: REUTERS / Jonathan Ernst / File Photo / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det ble store bølger i fjor vår da Donald Trump valgte å sparke FBI-sjef, James Comey.

Sparkingen var startpunktet for en rekke hendelser, som til slutt ledet til at Robert Mueller ble utnevnt til spesialetterforsker for å se på russernes forsøk på å påvirke det amerikanske valget og mulige koblinger mellom Russland og Trumps valgkampstab.

Omtaler Trump som mafiaboss-aktig figur

Og det spørs om det ikke blåser opp til storm igjen, for i sin nye bok «A higher loyalty» går den avskiltede FBI-sjefen til frontalangrep på USAs president.

Nyhetsbyrået AP har fått tilgang til boka, der Comey beskriver Trump som uetisk og «upåvirket av sannheten».

Ifølge New York Times kaller han også Trumps presidentskap for en «skogbrann» som gjør stor skade på landets normer og tradisjoner.

Han kaller Trumps lederskap for «egodrevet og om personlig lojalitet».

I tillegg framstiller han Trumps som en mafiaboss-aktig figur, som forsøker å utviske linja mellom politimyndighetene og politikken, og han skal ha forsøkt å presse Comey vedrørende etterforskningen av russernes påvirkning av det amerikanske valget.

Han trekker fram erfaringene han selv hadde med mafiamiljøet i New York på 80- og 90-tallet, da han jobbet som aktor.

For ifølge New York Times er det enkelte temaer Comey til stadighet vender tilbake til i boka. Det er de giftige konsekvensene av løgner, og de negative effektene det har om man velger lojalitet til en person over sannheten og loven.

For, skriver Comey, for organiserte kriminelle var uærlighet, bøllete oppførsel, gruppepress og gruppetenkning helt sentralt, egenskaper han mener de deler med Trump, og, antyder Comey, som nå forgifter den amerikanske kulturen.

- Vi opplever farlige tider i vår kultur, med et politisk miljø der grunnleggende fakta blir bestridt, grunnleggende sannheter blir stilt spørsmål ved, løgn er normalisert og uetisk oppførsel blir ignorert, unnskyldt og belønnet, skriver Comey.

Spionrapport

Comey omtaler også den omstridte spionrapporten, som slo ned som en bombe i Trump-leiren i januar i fjor. Den la grobunn for noen av de mest ekstreme anklagene mot Trump, som at han for eksempel betalte prostituerte for å tisse på en seng på et hotellrom i Moskva som tidligere var brukt av Barack Obama.

Trump skal raskt ha tatt kontakt med Comey, som skriver at Trump «på det sterkeste benektet alle anklager, og spurte - retorisk, antok jeg - om han virket som en fyr som trengte tjenestene til prostituerte», skriver Washington Post.

«Så begynte han å diskutere saker der kvinner hadde anklaget ham for seksuelt overgrep, et tema jeg ikke hadde tatt opp. Ha nevnte en rekke kvinner, og det virket som han hadde memorisert anklagene deres».

Comey fikk avsluttet samtalen ved å forsikre Trump om at han ikke ble etterforsket. Men ikke lang tid etter var Trump på Comey igjen. Ifølge den daværende FBI-sjefen var Trump besatt av anklagene om at han hadde benyttet seg av prostituerte.

- Ikke uvanlig små hender

Boka inneholder også noen ganske personlige bemerkninger, som etter all sannsynlighet kommer til å irritere presidenten.

Over to meter høye Comey beskriver Trump som kortere enn han hadde forventet. Han skriver videre at Trump hadde et «for kort» slips og «hvite halvmåner» under øynene, som Comey antyder kommer fra bruk av solbriller.

Comey skal også ha gjort seg noen tanker om størrelsen på presidentens hender, som han omtaler som «mindre enn mine, men ikke uvanlig mye mindre».

Trump ble som kjent, under valgkampen, anklaget av en av sin republikanske motstander Marco Rubio for å ha små hender.

- Dere vet hva som sies om menn med små hender, la Rubio til, uten å legge skjul på at han tenkte på en manns reproduktive organ.

Det svarte Trump på. I en debatt noen dager seinere tok Trump til motmæle:

- Er dette små hender? sa han og holdt dem ut før han med klar referanse til hva han har i buksa la til:

- Jeg garanterer at det ikke er noe problemer.

Ble sparket

Det var altså i mai i fjor James Comey fikk sparken.

- Selv om jeg setter stor pris på at du ved tre anledninger informerte meg om at jeg ikke er under etterforskning, er jeg likevel enig i Justisdepartementets vurdering om at du ikke er i stand til å lede byrået på en effektiv måte, het det i oppsigelsesbrevet fra Trump.

Det var et brev fra visejustisminister, Rod Rosenstein, som skal ha ført til sparkingen. I brevet skrev Rosenstein at han ikke kunne forsvare FBI-direktørens håndtering av konklusjonen i etterforskningen av Clintons e-poster.

«Jeg forstår ikke hvorfor han nekter å akseptere den nesten universelle enigheten om at han tok feil. Omtrent alle er enige i at direktøren gjorde alvorlige feil, det er en av de få tingene som forener folk med forskjellige perspektiver», sto det i brevet Rosenstein sendte til justisminister Jeff Sessions.

««Måten direktøren håndterte konklusjonen av etterforskningen på var gal. Som et resultat av det er det lite sannsynlig at FBI vil gjenvinne offentlighetens tillit og Kongressens tillit før det er en direktør som forstår omfanget av feilene og lover å aldri gjenta dem. Men siden direktøren nekter å innrømme sine feil, kan vi ikke forvente at han vil implementere de nødvendige endringene».

BREV: I sitt avskjedsbrev til de ansatte i FBI gir James Comey uttrykk for at han ikke kommer til å dvele ved at han ble sparket. VIDEO: CNN Vis mer

Brevet førte til at justisminister Jeff Sessions sendte et brev til Donald Trump, der han anbefalte at Comey ble sparket.

Bakgrunnen for at Comey ble sparket skal altså, ifølge Trump, ha vært Comeys håndteringen av etterforskningen av Hillary Clintons e-post-servere like før valgkampstart i 2016.

Demokratene, på sin side, anklaget Comey for å politisere etterforskningen, og Clinton har selv hevdet at det hemmet hennes sjanser til å vinne valget.

I boka skriver Comey at han angrer på sin framgangsmåte og på noen av ordene han brukte under pressekonferansen i juli 2016, der han annonserte at han ikke kom til å stille Clinton for retten.

Donald Trump har så langt ikke kommentert boka, men det republikanske partiet har planer om å gjøre alt de kan for å svekke Comeys kredibilitet.

Trumps juridiske medarbeidere kommer også til å gå gjennom boka, for å se om de kan finne uoverensstemmelser mellom det som står i boka og det Comey tidligere har gitt uttrykk for i offentligheten eller i høringer i Senatet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!