Framstilt som notoriske løgnere

FROGNER (Dagbladet): Statsadvokatene Jørn Sigurd Maurud og Olav Helge Thue framstiller ekteparet Veronica og Per Orderud som notoriske løgnere. Aktoratet hevder at Per var sentral i anskaffelsen av drapsvåpnene, mens Veronica var pådriveren i gårdstvisten - som statsadvokatene mener er motivet for trippeldrapet på Orderud gård.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Maurud og Thue la ned påstand om 21 års fengsel for de fire tiltalte. De mener at Per også skal fradømmes arveretten til gården. Ifølge Thue bar henrettelsene preg av å være en rein likvidasjon.

- En behøver ikke være psykolog for å se at den som avfyrte skuddet mot Kristian Orderud, ikke hadde noe til overs for 81-åringen, sa han.

Kollega Maurud fulgte opp:

- Det som skjedde, er aldeles ufattelig. Trippeldrapet er et resultat av lang og grundig planlegging. Hvis ikke dette kvalifiserer til lovens strengeste straff, hva skal da gjøre det? spurte Maurud.

Ekteskapet kunne ryke

Aktoratet framstiller ekteparet Orderud som initiativtakere til drapene på Marie, Kristian og dattera Anne.

Statsadvokatene mer enn antydet at Veronica kunne komme til å gå fra Per, hvis han mistet gården. Per hadde gått til sak mot faren med en falsk kjøpekontrakt.

- Veronica og Per ville gått på et dundrende nederlag i lagmannsretten i forbindelse med gårdstvisten med Pers far, Kristian. Det ville blitt straffansvar for dokumentfalsk og falsk forklaring i tillegg til de økonomiske konsekvensene.

Ville Kristian etter dette ha overført gården til Per? Og hvilke sosiale konsekvenser ville det fått for ekteparet? Ville Veronica ha vært interessert i Per etter dette?

Jeg vet ikke, men etter det som er kommet fram i vår rettssak, ville jeg ikke vært spesielt optimistisk på Pers vegne, fortsatte Maurud.

Uten troverdighet

Aktoratet hevder at Veronica og Per står fram fullstendig uten troverdighet, etter at de i avhør etter avhør har løyet om vådeskuddet på gården lille julaften, og om den falske kjøpekontrakten på gården.

- Og dette er de to menneskene i hele verden som burde ha størst interesse av at trippeldrapet ble oppklart. Likevel har de stått og løyet. Bristen i troverdighet ekteparet pådrar seg med disse løgnene, bærer de med seg når retten skal vurdere troverdigheten i alt annet de har forklart, sier Thue.

Maurud kompletterte sin kollega på denne måten:

- De har ikke gitt en eneste opplysning som vi har kunnet kontrollere, hevdet han.

Lyver om drapsnatta

Ifølge aktoratet har Kristin gitt opplysninger om gårdstvisten som hun bare kan ha fått av Veronica og Per. Lenge før den falske kjøpekontrakten ble kjent gjennom media, fortalte Kristin om den til politiet.

- Skjønner du ikke alvoret i dette, skal Veronica ha betrodd seg til Kristin om den falske kjøpekontrakten.

Kristin kom også med detaljer fra kårboligen, som statsadvokatene mener hun bare kan ha fått av ekteparet.

Statsadvokat Maurud mener at ekteparet har løyet om hvor de var drapsnatta. Under henvisning til vitner, mener aktoratet at Veronica og Per ikke var i huset sitt mellom kl. 23.15 og 05.30 den natta.

- Har de ikke vært inne i kårboligen sjøl, har de overlatt våpnene til noen andre. Det var lokalkjente personer som var i kårboligen og skjøt. De visste hvor de skulle. De gikk rett inn på soverommet til Marie og Kristian. Etter at Anne også var drept, sjekket de ikke om det var flere mennesker i sokkeletasjen, slå Maurud fast.

21 ÅR: Aktoratet framstilte i sin prosedyre Per og Veronica Orderud som hjernene bak trippeldrapet, og ba om at de begge må få lovens strengeste straff - 21 års fengsel.