DREPT: Norske Maren Ueland (28) (t.v.) og danske Louisa Vesterager Jespersen (24) ble funnet drept 17. desember, ved foten av Toubkal-fjellet nær fjellandsbyen Imlil i Marokko. Foto: Privat
DREPT: Norske Maren Ueland (28) (t.v.) og danske Louisa Vesterager Jespersen (24) ble funnet drept 17. desember, ved foten av Toubkal-fjellet nær fjellandsbyen Imlil i Marokko. Foto: Privat Vis mer

Marokko-drapene:

Framstilte 15 mistenkte for retten

Første rettsmøtet i Marokko etter det brutale drapet på norske Maren Ueland (28) og danske Louisa Vesterager Jespersen (24).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

15 personer som er mistenkt for å ha tilknytning til dobbeltdrapet på Maren Ueland (28) og danske Louisa Vesterager Jespersen (24) i Marokko tidligere i desember, har blitt framstilt for retten.

Det melder den marokkanske påtalemyndigheten i en uttalelse søndag, ifølge Al Jazeera.

De 15 personene ble framstilt for retten for å be om tillatelse til å etterforske hvorvidt de mistenkte har «dannet et forbund for å forberede og gjennomføre terrorhandlinger».

Påtalemyndighetene fikk medhold til å ta ut foreløpige terrorsiktelser.

Framstiller ytterligere syv

I uttalelsen skal det videre hete at ytterligere syv mistenkte skal framstilles for retten i løpet av de kommende dagene.

Det er uklart hvilke av de mistenkte som allerede har blitt framstilt for retten.

Rettsmøtet foregikk i Sale, nær hovedstaden Rabat.

Etterforskes som terror

De to skandinaviske kvinnene ble funnet drept 17. desember ved foten av Toubkal-fjellet nær fjellandsbyen Imlil.

De hadde vært på fottur i de marokkanske Atlasfjellene, og overnattet i telt noen kilometer fra den linne fjellandsbyen.

Marokkansk politi antar at de to venninne var tilfeldig ofre, men at gjerningsmennene ønsket å drepe turister. Saken etterforskes som terror.

De mistenkte

De hovedmistenkte i saken er gateselgeren Abdessamad Ejjoud (25), rørleggeren Abderrahim Khayali (33), snekkeren Younes Ouaziyad (27) og gateleverandøren Rachid Afatti (33).

Abderrahim Khayali var den første som ble pågrepet for drapene, og ble tatt som følge av at politiet fant id-kortet hans på åstedet.

Ejjoud, som utpekes som leder, samt Younes Ouaziyad og Rachid Afatti, ble pågrepet idet de var iferd med å rømme fra Marrakech i en buss.

Disse fire personene skal ha tatt video av drapshandlingen, som seinere ble spredt på internett - en video som Kripos mener kan være ekte.

De ble pågrepet i Marrakech og anklages for å ha tilhørt en celle inspirert av IS' ideologi, opplyser landets antiterrorsjef Abdelhak Khiam til nyhetsbyrået AFP.

Ingen av de fire har hatt kontakt med IS-medlemmer i Syria eller Irak, opplyser han videre.

MAROKKO: Bak denne døra i utkanten av Marrakech, bodde en av de drapsmistenkte. Dagbladet har møtt faren og broren hans. Video: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

Sverget troskap til IS

Siden er en rekke andre personer pågrepet i saken, seinest lørdag. Da ble en sveitsisk statsborger pågrepet i Marrakech, mistenkt for å ha gitt opplæring til flere av de mistenkte i saken.

De fire hovedmistenkte spilte også inn en video før drapene hvor de sverget troskap til IS. Videoen viser fire menn foran det som ser ut som et IS-flagg.

«Kjemp mot dem som ikke tror på Allah og heller ikke på den Ytterste dag, og som ikke anser som forbudt det Allah og Hans Sendebud har forbudt», blir sagt i videoen.

SER ALT: På et sentralt punkt i hovedgata i turistlandsbyen Imlil, henger tre overvåkningskameraer og peker i hver sin retning. Disse kameraene får med seg alt av trafikk gjennom byen. Og det var dette punktet de drapsmistenkte ikke kunne omgå. Video: John Terje Pedersen. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer