Framstilte Breivik som en løgnaktig taper i retten

- Hvorfor skulle Knights Templar, hvis det fantes, velge akkurat Anders Behring Breivik?

RADBREKKES: Anders Behring Breiviks påståtte terrornettverk Knights Templar fikk det glatte lag i retten i dag. Foto: Berit Roald / AP / NTB Scanpix
RADBREKKES: Anders Behring Breiviks påståtte terrornettverk Knights Templar fikk det glatte lag i retten i dag. Foto: Berit Roald / AP / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et av de aller viktigste punktene i Inga Bejer Engh og Svein Holdens prosedyre i dag er å rive i stykker Breiviks påståtte organisasjon Knights Templar, og underbygge det som er konklusjonen til politiets terroretterforskere: Knights Templar (KT) er et luftslott.

Bejer Engh, som fører ordet i første del av aktoratets prosedyre, går skritt for skritt igjennom Breiviks påstander om Knights Templar. Terroristen reiste til London, Liberia og Baltikum. Han hevder han møtte en serbisk krigshelt og inspirator i Liberia, reiste videre til London der det ble holdt et stiftelsesmøte og Breivik ble innlemmet i KT og fikk i oppgave å skrive det såkalte manifestet.

- Vår oppfatning er at det kan sees bort fra Knights Templars eksistens slik tiltalte beskriver det. Politiet mener at Breivik utelukkende hadde økonomiske motiver for utenlandsreisene. Selv i møtet med denne virkeligheten holder han fast at diamanthistorien var et cover, sier Engh.

- Ingen logisk linje - Breivik har tillagt utenlandsreisene i 2002 stor vekt, siden han henholdsvis skal ha møtt en «serbisk krigshelt» i Liberia og stiftet Knights Templar i London. Liberia-turen var etter vår oppfatning for å kjøpe diamanter, sier Engh, og nevner flere kilder som underbygger dette synet:

- Vi har gått igjennom innkjøp av diamantutstyr, og hørt Alpha Kallon som var sammen med Breivik på store deler av Liberia-turen og bekrefter at han ville kjøpe diamanter, sa statsadvokaten.

- Turene til Baltikum er beskrevet som treningsopphold. Men i møte med virkeligheten, der flytider og bankbesøk foreholdes ham, som umuliggjør det han beskriver, så tviholder han på kompendiets beskrivelse, sier Engh.

- Vi deler ikke tiltaltes syn på at det skal eksistere en logisk linje fra første kontakt med serberen og opprettelsen av Knights Templar i 2002, fram til 22. juli. Dessverre passer ikke det bildet han tegner, med terrenget som utgjør virkeligheten i hans historie, sier Inga Bejer Engh.

Serbia-problem Hun brukte tid på å vise hvor merkelig det ville vært av KT - hvis nettverket eksisterte - å velge nettopp Anders Behring Breivik. Han bodde i kollektiv, jobbet som telefonselger, hadde mislykkes med flere forretningsprosjekt, og hadde ikke utført førstegangstjeneste. Og han var aktivt medlem av FpU - noe som er sentralt i forhold til Breiviks påstander om KTs opprinnelse.

- Bombingen av Serbia var dråpen som fikk begeret til å renne over, har Breivik forklart.

Men han selv var i virkeligheten et medlem av det norske partiet som støttet denne bombingen. Breivik er blitt konfrontert med at han i 2002 på nettfora ga uttrykk for helt andre politiske holdninger enn de han nå påstår han hadde. I 2002 var ikke Nato-bombingen noe tema i samtalene hans.

- Enda mer ubegripelig blir historien når vi hører hvorfor Knights Templar ble opprettet i 2002: på grunn av NATOs bombing av Serbia i 1999. Breivik var medlem av partiet som støttet bombingen, illustrerte Inga Bejer Engh.

- Begynte i 2009 Politiet tror Breivik ble politisk radikalisert på langt kortere tid enn han selv påstår, og at terrorplanleggingen begynte langt seinere enn han hevder. Dette påpeker Engh fra talerstolen.

- Vår oppfatning er at det kan sees bort ifra Knights Templars eksistens slik tiltalte beskriver det, slo statsadvokaten fast.

KLAR: Aktor Inga Bejer Engh bretter opp ermene foran prosedyren. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KLAR: Aktor Inga Bejer Engh bretter opp ermene foran prosedyren. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- I stedet for å skape frykt skapes isteden et tragisk bilde av en ung mann som finner på en organisasjon som skal hjelpe ham på veien mot målet han har skapt, sier hun.

Breivik hevder det ligger ti års planlegging bak 22. juli-terroren. Dette mener også aktoratet er tull.

- Da han ble pågrepet på Utøya sa han at han hadde gruet seg til denne dagen i to år. Året 2009 peker seg da ut som året da han begynte planleggingen. Planen med nødvendige henrettelsene begynte i 2009, har han sagt til de sakkyndige Torgeir Husby og Synne Sørheim, sa Inga Bejer Engh.