TV 2-ansatt banket Robert (83):

- Framsto som en annen person

Erkjente straffskyld i retten i Longyearbyen, men mener han kan ha vært psykotisk.

BLE PÅFØRT SKADER: Den profilerte tidligere industrilederen og gruvesjefen Robert Hermansen (83) er fornærmet i den oppsiktsvekkende saken. Her fra et portrettintervju i Magasinet i 2017. Foto: Ingun Alette Mæhlum / Dagbladet
BLE PÅFØRT SKADER: Den profilerte tidligere industrilederen og gruvesjefen Robert Hermansen (83) er fornærmet i den oppsiktsvekkende saken. Her fra et portrettintervju i Magasinet i 2017. Foto: Ingun Alette Mæhlum / Dagbladet Vis mer
Publisert

En TV 2-ansatt mann i 40-åra måtte denne uka møte i retten i Longyearbyen, tiltalt for å ha skambanket Robert Hermansen (83), tidligere profilert industrileder og mangeårig gruvesjef på Svalbard. Han måtte også svare for trusler mot politiet og skadeverk.

Mannen fra Sør-Norge erkjente straffskyld etter tiltalen, opplyser aktoratet til Dagbladet - men nå ønsker forsvareren hans å få utredet om han kan ha vært utilregnelig på gjerningsøyeblikket. Dermed ble ikke rettssaken ferdigstilt torsdag som planlagt.

Dramatisk

«Du må dø, kom hit, jeg må drepe deg, kom igjen», sa den TV 2-ansatte mannen i 40-åra, ifølge tiltalen.

MØTTES PÅ PUB: Den TV 2-ansatte mannen og Robert Hermansen møttes på Karlsberger Pub i Longyearbyen. Foto: Heiko Junge / NTB
MØTTES PÅ PUB: Den TV 2-ansatte mannen og Robert Hermansen møttes på Karlsberger Pub i Longyearbyen. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

Tiltalen fra Statsadvokatene i Troms og Finnmark beskriver dramatiske begivenheter i Longyearbyen natt til lørdag 13. november i fjor:

I 05-tida ble da 82-årige Hermansen dyttet over ende i golvet og/eller mot vegger. Den eldre mannen ble også slått slik at han begynte å blø fra munnen.

Deretter skal den TV 2-ansatte ha tatt fart og løpt på eller dyttet industritoppen slik at han falt ned ei trapp. Han skal også gjentatte ganger ha holdt Hermansen i et fast grep, og truet ham på engelsk, selv om han har norsk som morsmål.

- Lå plutselig på golvet

Hovedforhandlingen i saken ble avholdt i Longyearbyen, i et improvisert rettslokale på Radisson Blu-hotellet. Her kom det fram at Hermansen og tiltalte møttes på en lokal pub tidligere på kvelden.

De to ble enige om å dra hjem til 83-åringen etter stengetid, for å fortsette praten, ifølge Svalbardposten.

- Vi pratet fortsatt hyggelig før jeg plutselig lå på golvet. Da framsto han som en helt annen person, og det han sa, hadde ingen sammenheng med det vi snakket om, sa Hermansen i retten, ifølge avisa.

Politiet fikk en rekke telefoner om ordensforstyrrelse og rykket til stedet. De fant mannen i 40-åra sovende på åstedet i bare stillongs og genser - men da han våknet, fortsatte han å skape vanskeligheter:

Ifølge tiltalen slo han en kvinnelig sysselmesterførstebetjent med knyttneve i brystet, og sa til henne at «døden kan komme når man minst venter det» eller liknende.

I politibilen skal den TV 2-ansatte også ha sagt at han var terrorist og «kunne drepe mange hundre mennesker på kort tid». Ifølge tiltalen sparket han den samme politibetjenten i beinet på vei inn i arresten.

Før han ble pågrepet, gjorde han også betydelig skade på bygningen, som tilhører entreprenørselskapet LNS. Blant annet rev han ned to radiatorer slik at takplater og rør ble ødelagt og det oppsto vannlekkasje.

Psykiatrispørsmål

De to sysselmesterførstebetjentene som rykket ut til hendelsen, vitnet under rettssaken.

De fikk spørsmål om de oppfattet situasjonen som om det kunne være snakk om psykiatri. Til dette skal de ha svart at de oppfattet situasjonen som «ikke noe annet enn beruselse», skriver Svalbardposten.

Tiltaltes forsvarer, Oscar Bjøntegaard Wisting fra Advokatfirmaet Elden, ønsker en sakkyndig vurdering av om tiltaltes oppførsel kan skyldes en psykose utløst av alkohol. Retten skal svare på dette i løpet av ei uke.

Dersom Wisting får medhold i at klienten var strafferettslig utilregnelig på gjerningstidspunktet, kan den TV 2-ansatte mannen ikke straffes, men i stedet bli overlatt til et opplegg i regi av helsevesenet.

Aktor Magnus Rindal Fredriksen tror derimot ikke at mannen var psykotisk, og ønsker å ilegge ham fengselsstraff.

- Selvforskyldt rus

Fredriksen, som er politiadvokat hos Sysselmesteren på Svalbard, sier til Dagbladet at han mener tiltalte etter bevisførselen var påvirket av alkohol under hendelsen.

IMPROVISERT RETTSLOKALE: Hovedforhandlingen foregår på Radisson Blu Polar Hotel Spitsbergen. Foto: Lise Åserud / NTB
IMPROVISERT RETTSLOKALE: Hovedforhandlingen foregår på Radisson Blu Polar Hotel Spitsbergen. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

- Vi mener å kunne utelukke at han har inntatt andre rusmidler, men at han handlet i selvforskyldt rus. Således har han utvist subjektiv skyld, sier Fredriksen.

Den tiltalte mannen har erkjent straffskyld på samtlige tiltalepunkter. Men ettersom retten nå skal vurdere om det er nødvendig med en sakkyndigundersøkelse, ble ikke retten hevet som planlagt torsdag.

Om retten mener at saken ikke er tilstrekkelig opplyst, vil det sannsynligvis bli berammet en ny dag i hovedforhandlingen.

- Vi mener at vilkårene for domfellelse er til stede, da det etter bevisførselen må legges til grunn som bevist utover enhver rimelig tvil at han har handlet som beskrevet i tiltalen, sier Fredriksen til Dagbladet.

Videre forteller politiadvokaten at en sakkyndigvurdering var et tema som ble aktualisert og tatt opp av forsvarer kort tid før hovedforhandlingen.

Vanligvis er spørsmålet om strafferettslig tilregnelighet et av grunnpremissene for hele rettsprosessen, og det er uvanlig at det først kommer opp på et så seint tidspunkt.

Jobber fortsatt i TV 2

Mannen i 40-åra fra Sør-Norge forklarte i retten at han ikke var overstadig beruset, og at han ikke har skjønt hva som skjedde.

Han oppsøkte psykolog i ettertid, men ifølge Svalbardposten er det bare snakk om to psykologtimer i juni - godt over et halvt år etter hendelsen.

Organisasjons- og kommunikasjonsdirektør i TV 2, Sarah Willand, sier til Dagbladet at de har behandlet saken som en personalsak i henhold til TV 2s rutiner.

- Vi er ikke part i straffesaken, og har ingen kommentar til denne. Som arbeidsgiver har vi en lovpålagt plikt til å følge opp varsler eller hendelser som skjer på jobbturer. TV 2 er også pålagt å treffe tiltak for å sikre at vi har et arbeidsmiljø som er trygt og inkluderende. Det har vi gjort i forbindelse med denne personalsaken, sier hun og fortsetter:

- Vedkommende er fortsatt ansatt i TV 2. Vi ber om forståelse for at vi ikke kan si noe mer om selve personalsaken, inkludert om og når han har vært på jobb siden hendelsen.

Påstand om seks måneders fengsel

Dagbladet har vært i kontakt med Robert Hermansen, som ikke ønsker å kommentere rettssaken.

Dagbladet har også forsøkt å få en kommentar av forsvarer Wisting gjentatte ganger.

- Jeg har ingen kommentar til det på nåværende tidspunkt, svarer Wisting på Dagbladets spørsmål om hvordan hovedforhandlingen forløp.

Aktor Fredriksen la ned påstand om fengsel i seks måneder, mens forsvarer Wisting la ned påstand om tre og en halv måneds fengselsstraff. Sistnevnte la også til at tiltalte burde få tilståelsesrabatt, og at retten burde ta hensyn til at mannen i 40-åra har forsørgeransvar.

Erstatningskravet etter de materielle skadene, på 49 817 kroner, ble ikke bestridt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer