«Framtida - hvorfor skulle jeg tenke på den?»

90 prosent av ungdommene som selger dop rundt Eika i Oslo, har minoritetsbakgrunn. Guttene er bostedsløse, arbeidsløse og mangler voksenkontakt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge et notat fra Uteseksjonen representerer Eika, det dopbelastede området ved Akerselva i Oslo, «et tegn på at en underklasse av etnisk minoritetsungdom er i vekst i Oslo». Ungdommene omtales som marginaliserte, med høy forekomst av risikoatferd.

- Jeg har ikke lyst til å stå her og selge. Men hvor skal jeg få penger fra?

Den unge afrikaneren som har bodd i Norge siden han var 12, har nettopp solgt hasj til en kompis.

- Jeg spiser middag på Fattighuset. Jeg søker jobber. Jeg går på skole, men jeg får ikke lån av Lånekassa. Hvor skal jeg få penger fra? roper han.

Problemer

- Ungdommene ved Eika har mange praktiske, økonomiske og sosiale problemer som forsterker hverandre. De er ofte unge menn som er alene. Eika fungerer som et magnetisk felt der ungdommene henter penger, status og respekt, sier Moses Kuvoame i Uteseksjonen i Oslo kommune. Han jobber med ungdom med minoritetsbakgrunn i Eika-miljøet.

Uteseksjonen i Oslo kommune, politiet og Ungdom mot vold oppgir alle at 90 prosent av ungdommene som selger hasj rundt Eika, har etnisk minoritetsbakgrunn. I sommer registrerte Uteseksjonen ungdommer fra minst 17 land, blant andre Marokko, Algerie, Pakistan, Libanon, Gambia, Somalia, Sierra Leone, Iran, Jemen, Mexico og land i Øst-Europa. Men det finnes også etnisk norske gutter.

Ungdommene er oftest mellom 17 og 19 år. Den yngste Uteseksjonen har møtt, var 13 år.

- Ungdommene søker etter identitet og samhold. Ungdommene er ikke fanget opp tidlig av hjelpeapparatet, sier Moses Kuvoame.

Miljøet er voldelig og kriminelt. Hittil i år er 64 ran og 480 tilfeller av narkotikabesittelse anmeldt.

Åpenlys omsetning

Tidlig i sommer:

En miks av ungdommer og tunge rusmisbrukere. Politiet talte rundt 80 personer. Dop omsettes svært åpenlyst. Mest hasj og Rohypnol. Men også amfetamin, kokain, heroin og øl, samt telekort.

- Det er to år siden vi la merke til at minoritetsungdommer hang ute sammen med eldre narkomane og folk på metadon og Subutex. Sammenblandingen er veldig uheldig, sier Moses Kuvoame.

Daglige aksjoner, anmeldelser og intens patruljering. Politiet har i dag klart å spre miljøet. Nå beveger de unge dealerne seg kjapt, langs hele strekningen ned til Grønland. Om natta er det ofte mye aktivitet under brua.

- Politiet jager oss hele tida. Derfor bruker vil mobilen, gliser en gutt, født i Marokko, som selger hasj.

Ungdommene er kommet som flyktninger eller enslig asylsøker eller gjennom familiegjenforening.

Flere sliter med psykiske problemer og har ikke fått tilstrekkelig behandling.

Boligproblemer

Ungdommene selv oppgir ikke dop som sitt hovedproblem. De oppgir boligproblemer. Mange er bostedsløse nomader som sover her og der. Andre fellestrekk: Avbrutt, ufullstendig skolegang. Skulking og store læreproblemer.Familiekonflikter. Mange har rømt eller er blitt kastet ut. De fleste har kontakt med barnevernet og sosialtjenesten.Mangel på kontakt med voksne, ansvarlige personer.

- Nordmenn kjøper, innvandrere selger, sier 18-åringen av pakistansk opprinnelse. Han røyker sammen med tre kompiser, alle 18- 19 år. Den ene norsk-tyrkisk, den andre etnisk norsk, den tredje er født i Somalia. Somalieren sier han er blitt ranet tre ganger.

Liker ikke alkohol

- Hvorfor selger du?

- For å tjene penger. For å slappe av. Jeg liker ikke alkohol.

Dagbladet har snakket med mange. Alle sier det samme: De har ikke penger. De har ikke noe å gjøre. De har ikke familie i Oslo. Eller: familien vet ikke hva de driver med.

- Framtida - hvorfor skulle jeg tenke på den? svarer en ung gutt fra Eritrea. En kompis sier etterpå at han har vært barnesoldat.

Mange av ungdommene sier: «Det er Allah som bestemmer.» Noen er opptatt av døden. Andre har selvmordstanker. Enkelte har selvmordsforsøk bak seg.

- Ungdommene er pessimistiske og fatalistiske. Behovet for hjelp er stort. Og spriket mellom behov og budsjettene som skjæres ned, blir bare større, sier Kuvoame.

Uteseksjonen leverer i disse dager en rapport om Eika til rusmiddeletaten i Oslo kommune.

BLAKK: Jeg får ingen jobber, sier en ung afrikaner som har bodd i Norge siden han var 12.
MEST HASJ: Salg av hasj og åpenlys hasjrøyking er vanligst rundt eika i Oslo. Men ungdommene forteller også om crack- og heroinrøyking. - Vi frykter tyngre stoffer. Vi treffer ungdommer som allerede er i kontakt med misbrukere på plata, sier Moses Kuvoame i Uteseksjonen.