Framtida er nå

Du arbeider og gjør alle innkjøp hjemmefra. Dine beste venner er kolleger du aldri har sett. Dette vil ifølge ledende amerikanske trendforskere prege framtidas arbeidsdager.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det mest kuriøse når vi ser tilbake på våre liv om ti år, vil antakelig være at foreldrene våre hadde samme arbeidsgiver hele livet, og at vi selv noen gang hadde en arbeidsgiver, sier trendforsker Marian Salzman (39).

Salzman er én av fire futurister som står bak selskapet The Future Departement (Framtidsavdelingen). De har gjort det til levebrød å levere prognoser om framtida.

Salzman er i Norge for å lansere sin og kollega Ira Matathias bok «Trender - rett rundt hjørnet», som kommer ut på Cappelen Fakta i dag.

Virtuell karriere

Én av Salzman og hennes kollegers skråsikre spådommer er at framtidas arbeidsforhold i hovedsak vil være kontraktsbasert.

Mange av oss vil skifte oppdragsgiver så ofte som annethvert år - styrt av våre personlige interesser, livssituasjon og familieforhold.

- En annen kuriositet vil være at vi forlot huset for å gå på jobb. Selv i sentrum av Oslo, hvor leilighetene er forholdsvis små, vil folk finne et hjørne hvor de kan innrede hjemmekontor og utføre sine oppdrag fra. Fra det samme stedet vil de kommunisere med kolleger.

- Vil vi ha kolleger i framtidas samfunn?

- Ja, men ikke kolleger i den form vi har i dag. En kollega kan være et menneske du kommer i kontakt med på nettet fordi dere har samme interesser og har nytte av hverandres kompetanse. Geografiske grenser gjelder ikke på nettet. Kommunikasjon kolleger i mellom vil sjelden - sannsynligvis aldri - skje ansikt til ansikt, men takket være Internett vil den være vel så tett som nå.

Nye yrkesgrupper

- Vi går et ensomt liv i møte?

- Nei, samfunnet kommer til å innrette seg etter utviklingen. Det vil komme nye servicetilbud i boligområder, som lokale puber, hvor man kan slippe unna seg selv og datamaskinen og ha sosial ansikt-til-ansikt-kommunikasjon. I USA har bokhandlerne fått en tilleggsfunksjon. Folk liker av en eller annen grunn å møtes der det er bøker. I enkelte strøk i USA har bokkafeene åpent fra åtte om morgenen til midnatt. De har blitt møtested nummer én.

Salzman spår også at en rekke nye yrkesgrupper vil kunne tjene gode penger i det som tidligere var sovende drabantbyer:

- Daghjem for hunder og daghjem for eldre, firmaer som tar seg av vedlikehold, barnepass, innkjøp og andre praktiske gjøremål.

- Vil vi ha butikker i framtida?

- Ja, fordi vi liker å ta på ting. Men butikkene vil ikke ha samme funksjon som nå. De vil være mer som teatre - vi kommer for å se og kjenne på varen. Selve handlingen vil vi gjøre hjemme fra datamaskinen vår via Internett. Det vil være billigere.

Framtidsavdelingens egen bedriftskultur og deres arbeidsmetoder er ifølge Salzman et eksempel på hvordan livet vil arte seg for de fleste av oss rett over tusenårsskiftet. I Framtidsavdelingen arbeider sju mennesker over tre tidssoner.

Nye pendlere

- En av våre kontraktsmedarbeidere «pendler» hver dag mellom Kuala Lumpur og New York. Selv bor jeg i Amsterdam og arbeider derfra, sier Salzman.

- En annen arbeider fra Florida, en tredje fra Texas og en fjerde fra Connecticut. Disse tre har aldri møtt hverandre, men to av dem har blitt så gode kolleger etter å ha samarbeidet i seks år at de regner seg som bestevenner, forteller Salzman.

Ifølge Salzman er Internett i ferd med å revolusjonere livene våre. I de sjeldne tilfellene hvor Framtidsavdelingen føler behov for et gruppemøte, møtes de online, noe selv fururister anser som svært nyttig - takket være simultane utskrifter.

«Snart» blir «nå»

Futurister ser ingen grunn til å basere seg på sviktende hukommelse eller uleselige notater. Det gjør, ifølge Marian Salzman, allerede færre og færre av oss.

- Den som vil henge med bør snarest finne en ny måte å definere ordet «snart» på. Så fort går nemlig utviklingen at «snart», altså framtida, i mange tilfeller er «nå».

Salzman påpeker at tre store funksjoner som vil prege livet i framtida, allerede er i gang verden over:

- Underholdning og utdanning smelter sammen. Hjemmet og kontoret er i ferd med å bli ett og samme sted, og venner og familie har allerede samme betydning for mange unge mennesker. Snart vil våre nettverk og beste venner antagelig bestå av «kolleger» vi aldri har sett.