- Framtida er vår

FORNEBU (Dagbladet): - Etter gode kamper pleier Harald å si at «faen Nils Johan, nå må vi hygge oss», sier Nils Johan Semb. Og så ble det sånn på hotellet i natt. Mens trenerduoen hadde en god prat om framtida.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det var nesten en maksimal start på EM-kvaliken, sier Nils Johan Semb. - Vi spilte en god kamp og fikk ett poeng som burde vært tre. Men her og nå er det viktigere å være glad for 2- 2 og det målet vi fikk på overtid, enn å sitte og irritere seg over de to straffesparkene vi ikke fikk.

- Klart at det som skjedde gir oss et løft.

Spillerne hadde dratt hjem, hvert til sitt eller til steder fotballspillere pleier å dra etter landskamper da jeg møtte Nils Johan Semb og Harald Aabrekk i går kveld. Den ene lettet og beskjeden - den andre veldig opptatt av at ettermiddagen på Ullevaal hadde gitt Norge et nytt landslag. For mens Semb sier vi istedenfor jeg, snakker Harald Aabrekk om han.

Nils Johan Semb, altså.

Og landslaget. Hans.

Semb for beskjeden

- Nils Johan er altfor beskjeden, sier Semb-assistent Aabrekk. - Det vi så på Ullevaal i denne kampen var et veiskille for norsk landslagsfotball. Og det er det som er viktig for meg - det at Nils Johan har skapt et lag for framtida. Vi er ferdige med Drillo nå.

Fordi:

- Jeg tror det vi så av landslaget mot Danmark er basis for det vi ønsker å se framover. Etter en fantastisk periode med Egil (Drillo Olsen) er det nå skapt et lag som er Nils Johans. Og derfor skal vi ikke lenger sammenliknes med fortida.

- Greia mi er at jeg vet vi er gode når de beste er med, sier Nils Johan Semb. - Likevel ser jeg ingen grunn til å stikke nesa i været sjøl om vi var klart bedre enn Danmark. For jeg har ikke vært usikker - jeg har lenge visst hva jeg kan. Og at Norge som fotballnasjon ikke er større enn at vi er avhengig av de beste spillerne.

Vant tilliten tilbake

Nils Johan Semb lå iskaldt på været da det stormet som verst rundt ham etter den miserable Nederland-kampen. Han deltok ikke i debatten om sin egen person, og han lot som om han ikke brydde seg. Og kanskje gjorde han det ikke heller - kanskje lot han bare statistikken og sin profesjonelle fotballvisshet lede arbeidet videre.

Til den innsatsfylte ansiktsløftningen mot Danmark.

Og til fornyet tillit i folket.

- Vi skapte noe i folket med denne kampen - vi merket jo det, sier han. - En annen ting som er viktig er at gutta gikk av banen og følte de hadde spilt god fotball. Og det betyr mye. Hadde vi ikke fått poeng i denne kampen ville det vært blodig urettferdig.

Både glad og forbannet - der har du Nils Johan Semb med en gang etter sluttsignalet på Ullevaal. Da klokka nærmet seg en ny dag, var han fortsatt litt av begge deler. Men lettelsen var likevel størst.

På riktig vei

- Ros preller ikke av på meg - det er hyggelig, sier Nils Johan Semb. - Det er lov å si vi er gode i kveld. Men når alt kommer til alt var ikke dette mer enn et skritt i riktig retning.

- Mot Romania, begynner vi på 0- 0 igjen.

- Hva har betydd mest for deg inn til denne kampen ut over det at du for første gang som landslagstrener kunne disponere en skadefri stall?

- At folk har brydd seg. Jeg har fått mange hyggelige ord etter denne matchen, men det jeg opplevde i forkant er likevel det jeg setter mest pris på. For gjennom SMS og e-post har folk i Norge vist at de bryr seg om det vi gjør.

- Ga du opp på slutten?

- Du gir vel aldri helt opp, men jeg trodde ikke det var mulig. Kamputviklingen var jo sånn at jeg følte det var enda en dag da alt skulle gå mot oss. Og på 1- 2 ble vi tillegg slitne, veldig slitne. Og så kom altså han John.

- Det kunne fort blitt frispark - folk lå jo strødd rundt Carew?

- Ja da, men heldigvis ble det ikke det. Og John må jo få lov til å være stor - han er jo stor. Det var en ubeskrivelig følelse å se den ballen gå i mål.

Danmarks landslagstrener Morten Olsen var dansk til det siste også i går. Så mye at han fornærmet Nils Johan Sembs fotballsans og iboende storhet. For danskens beskrivelse av Norge som den siste nasjonen på kloden som spiller sånn fotball - «ingen gjør jo det mer - sjøl England, Skottland og Irland spiller nå kombinasjonsfotball», sa Olsen - gjorde Nils Johan Semb forbannet.

Sjokkert over Olsen

- Har du hørt, sier Semb til Dagbladet. - At det går an. Nei, det synes jeg ikke noe om. Det er jo bare frekt å si noe sånt etter at du er blitt rundspilt.

Norge ble også rundspilt. To ganger. I noen få sekunder hver gang. Og ved begge anledningene scoret danskene. Men det Nils Johan Semb hadde irritert seg over på Ullevaal var i går kveld lagt i skuffen for defensive reprimander inn mot neste landskamp.

Fordi helhetsinntrykket overskygget alt.

- På tabellen er vi status quo mot Danmark som gjorde det bra i VM, sier Semb. - På banen var vi mye bedre enn dem. Og derfor gleder jeg meg til fortsettelsen - det gjør vi forresten alle sammen. Vi beviste noe med denne kampen.

Morten Olsen beviste i tillegg til at han har et inngrodd hat til den norske spillestilen at han også er en dårlig taper av poeng. Sånt skjerper en fjell-ape. Og derfor var Semb krystallklar.

- Vi slår Danmark i Parken. Garantert.

JUBELGUTTA: Nils Johan Semb og Harald Aabrekk lot følelsene få fritt utløp da Norge utliknet to minutter på overtid.
PÅ RETT VEI: - Nils Johan er altfor beskjeden. Det vi så i denne kampen var et vei-skille for norsk landslagsfotball, sier assistent-trener Aabrekk.