Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Framtidas eldreomsorg

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Norge har mye å ta igjen før vi gir et tilfredsstillende omsorgstilbud til eldre mennesker som trenger pleie, tilsyn eller praktisk hjelp til å klare hverdagen. En ny skandinavisk forskningsrapport presentert av Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA), viser at både Danmark og Sverige har vært raskere og rausere i utbyggingen av omsorgstilbud til de store eldrekullene. Rapporten viser også at Norge henger igjen i institusjonsdekning i eldreomsorgen.
  • Stortinget inngikk et slags eldreforlik under behandlingen av Handlingsplan for eldreomsorgen like før sommeren. Et hovedmål i handlingsplanen er at det i løpet av fire år skal bygges og etableres 24400 nye omsorgsboliger og plasser i heldøgns institusjoner. Sosialminister Magnhild Meltveit Kleppa har en krevende oppgave i å sørge for at målet nås. Kommunene må prioritere å bruke egne penger på bygging og drift av institusjonene. Driften forutsetter 6000 flere årsverk i lavtlønte omsorgsyrker, i en tid med konkurranse om arbeidskraften.
  • Vi vil oppfordre den nye sosialministeren til å studere den skandinaviske forskningsrapporten før hun starter sitt arbeid. Dagens og morgendagens gamle ønsker å bo hjemme så lenge som mulig, forutsatt at de får tilstrekkelig hjelp. Vi må slutte å forholde oss til eldre mennesker som en ensartet gruppe som kan tilpasses et institusjonsliv og halvveis umyndiggjøres. Det finnes gode omsorgsløsninger der den hjelpetrengende har egen bolig, men får tilsyn og hjelp døgnet rundt. Heldøgnsinstitusjonene er de gamles siste hjem. Også her må de ha rett til privatliv, til å styre sin døgnrytme og velge sine aktiviteter. Den som er skrøpelig fysisk, men mentalt frisk, må slippe belastningen med å være omgitt av senil demente.
  • Når norsk eldreomsorg nå skal gjennom en omfattende utbygging på kort tid, er det fare for at politikere og myndigheter ensidig konsentrerer seg om de kvantitative målene. Søkelys må også settes på hvilke konkrete løsninger som velges og på kompetansen og holdningene blant dem som arbeider i eldreomsorgen.
Hele Norges coronakart