Framtidas superpensjonister

Forslaget til ny fleksibel pensjonsalder vil være gull verdt for personer som Kjell Opseth og Grete Knudsen. Det kan bety en solid inntektsøkning for kompetente 62-åringer med etterspurt kunnskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Opseth og Knudsen er blant de pensjonerte stortingspolitikerne som hever full pensjon fra Stortinget, samtidig som de tjener fett som konsulenter for næringslivet.

Den foreslåtte pensjonsreformen vil i framtida gjøre det mulig for alle 62-åringer å få utbetalt opptjent pensjon og bruke pensjonisttilværelsen til å tjene så mye de orker. I dag avkortes pensjonen fra den såkalte AFP-ordningen med all inntekt ut over 4000 kroner. Vanlige AFP-pensjonister har fått politikerne med på å øke grensen for tilleggsinntekt fra 4000 kroner til 15000 kroner med virkning fra 1. januar neste år. Innstramningen i inntektsmulighetene for AFP-pensjonistene kom fordi ordningen ikke skulle lokke folk ut i pensjonisttilværelse unødig. Ordningen med avtalefestet pensjon ble etablert for å gi folk som var utslitt etter et langt yrkesliv en verdig avgang på rimelige pensjonsvilkår før fylte 67 år.

Bekrefter

Pensjonskommisjonens leder, Sigbjørn Johnsen, bekrefter overfor Dagbladet at det i utgangspunktet ikke er lagt noen begrensninger for hva pensjonerte 62-åringer kan tjene i tillegg til utbetalt pensjon.

- Det er ikke sikkert en ser for seg en avkorting mot inntekt, sier Johnsen.

I rapporten har man nøyd seg med den noe vage formuleringen: «Det bør bli lempelige ordninger for kombinasjon av arbeidsinntekt og uttak av opptent pensjon. Dette kan legge bedre til rette for større fleksibilitet, høyere yrkesdeltaking og mykere overgang fra fullt arbeid til full pensjonering blant flere eldre.»

Logisk

Dersom politikerne går inn for det anbefalte veivalget som innebærer at pensjonsytelsene i større grad avspeiler det den yrkesaktive har betalt inn til ordningen, virker en slik mulighet logisk. Den enkelte vil da stå overfor valget å gå av tidlig med en relativt lavere pensjon, men samtidig ha muligheten til å bruke tida til å tjene penger. Den muligheten har i dag alle 70-åringer, som altså er over den såkalte aldersgrensen.

Superpensjonist Kjell Opseth mener alle tiltak som bidrar til at folk står lenger i arbeid er positivt både for den enkelte og for samfunnet.

- Pensjonsordningen med 67 års pensjonsalder og sterke begrensninger på hva en kan tjene utenom pensjonen, er fra ei tid med stor arbeidsledighet og er ikke forståelig ut fra dagens situasjon, sier tidligere statsråd og mangeårig stortingsrepresentant Opseth (66).

LO-sekretær Per Gunnar Olsen mener et system som gjør det mulig å jobbe fullt ut og i tillegg heve pensjon vil være dypt urettferdig og undergrave reformen.

- Da er noe av vitsen med reformen borte.

Superpensjonist: Kjell Opseth mener det er positivt at folk jobber så lenge som mulig.
Superpensjonist: Grete Knudsen hever full pensjon fra Stortinget, samtidig som hun tjener fett som konsulent.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer