Hyperloop-tog:

Framtidas supertog: - Kommer før 2030

Vil kunne tilbakelegge Oslo - Stockholm på drøyt 30 minutter.

HYPERLOOP: Hvis Hyperloop-utviklerne får det som de vil, kan togstasjoner som disse dukke opp i Europa innen 2030. Foto: Zeleros
HYPERLOOP: Hvis Hyperloop-utviklerne får det som de vil, kan togstasjoner som disse dukke opp i Europa innen 2030. Foto: Zeleros Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tenk om du kunne reise Oslo - Stockholm på en halvtime? Det er ikke noe fjernt science fiction-påfunn, men kan faktisk bli virkelighet.

- Hyperloop-tog kommer med stor sannsynlighet til å gå i kommersiell trafikk i løpet av dette tiåret, og seinest i 2030, hevder Thomas Dahlgren overfor Expressen.

Han er styreformann i Hyperloop Sweden, som har som mål å opprette en svensk Hyperloop-tilkobling til et europeisk nettverk før 2030.

Framtidas tog kan parkere kortdistanseflyene med sin utrolige hastighet:

Den futuristiske teknologien går ut på at «poddene» eller vognene man sitter i, svever noen centimeter over elektromagnetiske spor inne i en vakuumtunnel. Ikke ulikt maglev-togene som allerede finnes.

Den store forskjellen er at Hyperloop-togene går inne i en tunnel som reduserer friksjonen, noe som gjør at man kan komme opp i hastigheter på mellom 700 og 1000 kilometer i timen.

Teknikken ble testet ut med passasjerer av det amerikanske selskapet Virgin Hyperloop allerede i 2020. De sier de kan ha slike tog i kommersiell trafikk allerede i 2027.

- Man kan se på det som en T-bane som går mellom byer, i stedet for innenfor en by, sier Dahlgren til Expressen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer