Hyperloop-tog:

Framtidas supertog: - Kommer før 2030

Vil kunne tilbakelegge Oslo - Stockholm på drøyt 30 minutter.

HYPERLOOP: Hvis Hyperloop-utviklerne får det som de vil, kan togstasjoner som disse dukke opp i Europa innen 2030. Foto: Zeleros
HYPERLOOP: Hvis Hyperloop-utviklerne får det som de vil, kan togstasjoner som disse dukke opp i Europa innen 2030. Foto: Zeleros Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tenk om du kunne reise Oslo - Stockholm på en halvtime? Det er ikke noe fjernt science fiction-påfunn, men kan faktisk bli virkelighet.

- Hyperloop-tog kommer med stor sannsynlighet til å gå i kommersiell trafikk i løpet av dette tiåret, og seinest i 2030, hevder Thomas Dahlgren overfor Expressen.

Han er styreformann i Hyperloop Sweden, som har som mål å opprette en svensk Hyperloop-tilkobling til et europeisk nettverk før 2030.

Framtidas tog kan parkere kortdistanseflyene med sin utrolige hastighet:

Den futuristiske teknologien går ut på at «poddene» eller vognene man sitter i, svever noen centimeter over elektromagnetiske spor inne i en vakuumtunnel. Ikke ulikt maglev-togene som allerede finnes.

FUTURISTISK: Det ser ut som en romkapsel, men er et tog. Foto: Zeleros
FUTURISTISK: Det ser ut som en romkapsel, men er et tog. Foto: Zeleros Vis mer

Den store forskjellen er at Hyperloop-togene går inne i en tunnel som reduserer friksjonen, noe som gjør at man kan komme opp i hastigheter på mellom 700 og 1000 kilometer i timen.

Teknikken ble testet ut med passasjerer av det amerikanske selskapet Virgin Hyperloop allerede i 2020. De sier de kan ha slike tog i kommersiell trafikk allerede i 2027.

- Man kan se på det som en T-bane som går mellom byer, i stedet for innenfor en by, sier Dahlgren til Expressen.

HYPERLOOP-POD: Slik ser en Z01 Hyperloop-pod ut. Denne står utstilt i Ciutat de les Arts i les Ciénces i Valencia, Spania. Foto: Zeleros
HYPERLOOP-POD: Slik ser en Z01 Hyperloop-pod ut. Denne står utstilt i Ciutat de les Arts i les Ciénces i Valencia, Spania. Foto: Zeleros Vis mer

En reise fra Oslo til Stockholm skal kunne ta drøye 30 minutter, og det vil heller ikke ta stort mer enn en time til Berlin.

Dagbladet omtalte Hyperloop-toget allerede i 2017, da MDG ba Stortinget se på muligheter for å bygge slike rørledninger mellom storbyer i Norden.

Det er Tesla-gründer Elon Musk som er hjernen bak den raske utviklingen av hyperloop-teknologie.

WOW: Tiden for flyvende eksperter er nær ifølge flere eksperter - og slik vil de mest sannsynlig se ut. Video: CNN Vis mer

Den raske utviklingen skyldes blant annet at han publiserte sine egne beregninger som «open source» for åtte år siden.

Det spanske selskapet Zeleros ble til etter en konkurranse for ingeniørstudenter som Musk arrangerte gjennom sin romsatsing SpaceX. Etter å ha vunnet prisen for beste design og beste framdriftssystem, bestemte de seg for å satse for fullt på prosjektet.

I dag har selskapet 150 ansatte og er i ferd med å teste prototypen de har utviklet, ifølge Euronews. Målet er å oppnå hastigheter på 1000 kilometer i timen med null utslipp.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer