Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Framtiden i våre hender om Jordons flystunt: - Forteller forbrukeren at man er dum om man tar toget

Britiske Jordon (18) skulle ta toget 28 mil. Sparte penger på å fly via Berlin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da Jordon Cox (18) skulle reise de 28 milene hjem fra Sheffield til Essex, gikk han til ekstreme lengder for å spare penger.

Togbilletten til Sheffield hadde han fått billig, men returbilletten skal ha kostet 47 pund, noe som tilsvarer omtrent 580 norske kroner.

Cox valgte derfor å sjekke alternative reisemetoder. Ifølge ham selv skal det ha vært billigere å fly fra East Midlands Airport i Leicestershire til Berlin, og så tilbake til London Stansted - noe som tilsvarer 164 mil.

Se Jordon Coxs reise i videoen øverst i saken.

Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender, sier at han aldri har opplevd liknende situasjoner i Norge, men at det definitivt er et problem med latterlig lave flypriser.

- Det forteller forbrukeren at man er dum om man tar toget, noe som er et enormt stort problem fordi det betyr at man kan spare penger på å være et miljøsvin, sier han til Dagbladet.

Dyrere å ta toget Den britiske 18-åringen blogget om reisen på Moneysavingexpert.com, en side som tilbyr finansiell informasjon og råd til forbrukere.

Underveis på turen dokumenterte han alle utgifter og satte opp to ulike budsjetter som viser totalpris på både togreisen og flyturen:

• Tog fra Sheffield til Derby - £4
• Buss fra Derby til East Midlands Airport - £4,20
• Fly til Berlin - £11,83
• Tur-returbillett med toget fra flyplassen og inn til Berlin sentrum - £5
• Lunsj - £1,50
• Fly til London Stansted - £9,54
• Buss fra Stansted til Hutton - £8
Totalt: 44,07 pund, tilsvarer 545 norske kroner.

Til sammenlikning ville togturen fra Sheffield til Shenfield, lunsj og buss fra Shenfield til Hutton kostet ham 640 kroner.

- Vet at det ikke er miljøvennlig Selv innrømmer Jordon Cox at dette var et ekstremt tilfelle av hvor langt man skal gå for å spare penger.

«Jeg vet at det å fly ikke er veldig miljøvennlig, og jeg kommer ikke til å gjøre dette hver gang jeg skal reise. Det var imidlertid den billgiste måten å komme seg hjem på, og jeg nøt samtidig en «gratis» miniferie i en by jeg alltid har hatt lyst til å besøke», skriver han i blogginnlegget.

Arild Hermstad i Framtiden i våre hender knytter eksempelet opp mot situasjoner der nordmenn har spart penger på å reise til andre land for å kjøpe klesplagg som er billigere utenlands enn i Norge.

- De som markedsfører stunt som dette er de som brøyter vei i forbruksjungelen. De har, dessverre, en enorm innvirking på forbrukerne, sier Hermstad.

Han mener det samme gjelder for nordmenns helgeturer til andre europeiske storbyer.

- Det som er litt trist er at man ofte kan få like mye ut av å reise innad i Norge. Om man bor i Drammen kan man for eksempel bo en helg på hotell i Oslo istedet for å reise utenlands. Vi setter for lite pris på vårt eget nærmiljø.

Penger trumfer ofte tid Sparestuntet til Jordon Cox omfatter også en opplevelsesfaktor, som han nok ville vært foruten dersom han hadde gått for den litt over tre timer lange togturen innad i England.

Han fikk tilbringe fire timer i Berlin før han fløy hjem igjen, noe som resulterte i at reisemetoden ikke kan sies å være tidsbesparende.

Hermstad mener imidlertid at tid ofte ikke er den viktigste faktoren.

- Folk påstår ofte at de har dårlig tid, men når de får valget mellom å reise raskt eller spare penger, velger mange det siste og flyreiser vinner ofte.