<strong>UT MOT TRUMP:</strong> California-guvernør Edmund G. Brown (f.v), Washington-guvernør Jay R. Inslee og New York-guvernør Andrew Cuomo danner ny klimaallianse som følge av Donald Trumps brudd med Parisavtalen. Foto: NTB scanpix
UT MOT TRUMP: California-guvernør Edmund G. Brown (f.v), Washington-guvernør Jay R. Inslee og New York-guvernør Andrew Cuomo danner ny klimaallianse som følge av Donald Trumps brudd med Parisavtalen. Foto: NTB scanpix Vis mer

USAs brudd med Parisavtalen

Framtredende guvernører danner klima-allianse etter Trumps brudd med Paris-avtalen: - Vi vil ikke overse vitenskapen

30 stater har sagt at de vil fortsette sitt arbeid med å få ned utslippene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Donald Trumps avgjørelse om å trekke USA fra Parisavtalen har møtt kraftig internasjonal motbør. Men også i USA er mange svært skeptiske til presidentens avgjørelse, som han blant annet skal ha tatt på tross av at både datteren Ivanka og utenriksminister Rex Tillerson advarte mot det.

Danner allianse

Tre markante demokratiske guvernører, Andrew Cuomo fra New York, Edmund Brown fra California og Jay R. Inslee fra Washington annonserte kun timer etter avgjørelsen at de danner en klimaallianse som følge av Trumps avgjørelse, skriver NBC News.

Alliansen, som de har valgt å kalle «United States Climate Alliance», skal bestå av stater som forplikter seg til å følge opp Parisavtalen og iverksette tiltak mot klimaendringene.

PARISAVTALEN: Trump annonserte at USA vil droppe Parisavtalen, en av de viktigste klimaavtalene mellom verdens nasjoner. Video: CNN Vis mer

- Det hvite hus' hensynsløse beslutning om å trekke seg fra Parisavtalen har ødeleggende konsekvenser, ikke bare for USA, men for planeten vår, sier New York-guvernøren i en uttalelse.

Cuomo mener Trump-administrasjonen løper fra sitt ansvar og lar andre land ta kampen mot klimaforandringene.

- Staten New York forplikter seg til å oppfylle de standardene som ligger i Parisavtalen, uavhengig av Washingtons uansvarlige handlinger. Vi vil ikke overse vitenskapen og klimaendringene, sier Cumo.

Investerer i fornybar energi

Cuomo offentliggjorde også torsdag en plan om å investere 1,65 milliarder dollar, over 13 milliarder norske kroner, i blant annet fornybar energi.

Med seg på allianselaget har Cumo California. I 2006 vedtok California å redusere utslippene ned til 1990-nivå innen 2020, og å få på plass et system der selskapene som ikke kan møte kravene må betale for sine for høye utslipp.

I fjor gikk California enda lenger og sa at deres mål er å redusere utslippsnivået fra 1990 med 40 prosent innen 2030.

- Presidenten har allerede sagt at klimaforandringene er en bløff, noe som er det totalt motsatte av det omtrent alle vitenskaps- og verdenssamfunnet mener. Jeg tror ikke at å kjempe mot realitetene er en god strategi. Ikke for Amerika, ikke for noen. Dersom presidenten vil være helt fraværende i denne svært viktige menneskelige innsatsen, så vil California og andre stater ta jobben, sier guvernør Brown.

- Parisavtalen skaper jobber

Trump mener Parisavtalen er dårlig og urettferdig for USA, og at den koster landet arbeidsplasser. Det mener California-guvernøren er feil.

- California-økonomien økte 40 prosent raskere enn resten av landet i fjor. Faktisk er det sånn at ved å gå enda lenger enn det som ligger i Parisavtalen så har California-økonomien fått en boost. Tryump tar feil når han sier avtalen er dårlig for jobber. Den er bra for jobber. Framtidens jobber, sa Brown under en pressekonferanse torsdag.

De tre statene har rundt regnet 10 prosent av innbyggerne i USA og står for over en femtedel av USAs bruttonasjonalprodukt.

Ifølge Washington Post har så langt 30 stater sagt at de vil fortsette sitt arbeid med å få ned utslippene.

Det er heller ikke alle som tror bruddet med Parisavtalen får noen stor betydning.

- Nettoeffekten på utslippsutviklingen er sannsynligvis null til ubetydelig. Jeg tror egentlig ikke et øyeblikk at et brudd med Parisavtalen betyr at vi reduserer vår innsats, eller endrer retningen eller momentumet mot ren energiteknologi. Washington har ikke makt til å dytte ånden inn i flaska igjen, sier Andy Karsner, som var klimaforhandler for USAs 43. president, George W. Bush.

Solberg «svært skuffet»

Over 190 land har underskrevet Parisavtalen, som forplikter medlemslandene til å bidra for å begrense global oppvarming. USA står for verdens nest største utslipp av klimagasser etter Kina, og landets uttreden av avtalen er et stort tilbakeskritt for forkjemperne.

Når landet trer ut av avtalen, havner de i selskap med en svært liten gruppe land som Nicaragua og Syria.

Flere store amerikanske selskaper, som blant annet Apple, har også advart kraftig mot å bryte med Parisavtalen.

Statsminister Erna Solberg sier at hun er «svært skuffet» over Trumps avgjørelse, EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker sier utmeldingen er en «alvorlig feil», mens Tysklands forbundskansler Angela Merkel beklager belsutningen.

Trumps forgjenger Barack Obama mener Trump-administrasjonen «avviser framtida».

«Jeg mener USA bør være i front. Men selv i fraværet av et lederskap - selv når denne administrasjonen slutter seg til en liten håndfull nasjoner som avviser framtida - er jeg sikker på at våre stater, byer og bedrifter vil trå til og gjøre enda mer for å bane vei, for framtidige generasjoner på planeten vi har blitt gitt», skriver han i en uttalelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer