Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frances` henrettelse utsatt

Frances får i alle fall fire måneder til å leve etter at henrettelsen ble utsatt i siste liten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Texas-guvernør Rick Perry fulgte den sjeldne anbefalingen fra benådningsrådet, og innvilget en fire måneders utsettelse.

39 år gamle Frances Newton er kjent skyldig og dømt til døden for å ha skutt og drept sin mann og sine to barn i 1987, angivelig for å få en forsikringssum på 100.000 dollar, 611.000 kroner. Hun hevder selv hun er uskyldig.

Dersom hun hadde fått giftsprøyten, hadde hun vært den første svarte kvinnen som ble henrettet i Texas, og den fjerde kvinnen som ble henrettet siden 1863.

Nye tester

Guvernør Perrys avgjørelse kom dagen etter at benådningsrådet anbefalte en utsettelse.

I en erklæring fra den republikanske guvernørens kontor heter det at det ikke finnes bevis for at Newton er uskyldig, men at utsettelsen innvilges for at retten skal utføre flere laboratorietester av det som tidligere domstoler har beskrevet som kruttslam på skjørtet hennes. Advokatene til Newton mener dette er gjødsel.

Tester som er utviklet siden Newton ble dømt kan skille mellom nitrat fra krutt og fra gjødsel.

- Dårlig politiarbeid

Newtons støttespillere sier hun er offer for dårlig arbeid fra Houston-politiets kriminallaboratorier, som har vært forfulgt av en rekke skandaler de siste årene.

Utsatte henrettelser er sjelden i Texas, som har henrettet flere mennesker enn noen annen amerikansk stat siden dødsstraffen ble gjeninnført i 1976. Til nå i år har 23 mennesker blitt henrettet i Texas.

Amnesty fornøyd

Amnesty International Norge sier de er svært tilfreds med avgjørelsen.

- Det er svært sjelden benådningsrådet anbefaler en slik utsettelse, så den første seieren kom på tirsdag, sier Svein Tore Bergestuen i Amnesty International Norge.

- Vi fryktet likevel det verste, fordi Guvernør Rick Perry ble historisk da han i mai, som første Guvernør siden 1982, overkjørte benådningsrådet og ga grønt lys for en henrettelse som rådet mente burde utsettes.

Amnesty International Norge har aksjonert for Frances Newton de siste dagene.

(NTB)

ØYNER HÅP: Frances (39) smiler nå. Benådingsrådet har anbefalt utsettelse av hennes henrettelse.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media