Francis Sejersted er død

Francis Sejersted har i årtier preget norsk offentlighet. Faget hans var økonomisk historie, men for folk flest ble han mer kjent som Nobelkomiteens leder og en forkjemper for ytringsfriheten.

DØD: Professor Francis Sejersted er død. Foto: Lars Eivind Bones
DØD: Professor Francis Sejersted er død. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Sejersted døde tirsdag, 79 år gammel.

I alt 18 år var han medlem av Nobelkomiteen, ni av dem som leder, fram til 1999.

I disse årene ble noen av de mest kjente og kontroversielle fredsprisene delt ut, ikke minst prisen i etterkant av Oslo-avtalen, som gikk til de palestinske og israelske lederne Yasser Arafat, Shimon Peres og Yitzhak Rabin. Den førte til at KrF-politikeren Kåre Kristiansen valgte å forlate komiteen.

Under Sejersteds ledelse ble også de sørafrikanske forsoningslederne Nelson Mandela og Frederik Willem de Klerk, og ikke minst den burmesiske demokratiforkjemperen Aung San Suu Kyi hedret.

Debatt mot rasisme Sejersted ledet på slutten av 1990-tallet det store arbeidet med å gjennomgå ytringsfrihetens kår i Norge.

Ytringsfrihetskommisjonen foreslo blant annet å myke opp injurielovgivningen og fjerne blasfemiparagrafen. Sejersted mente offentlig debatt, ikke lovverket, måtte brukes for å beskytte minoriteter mot rasisme og diskriminering.

- Vi kan bruke det offentlige rom til dette ved å diskutere rasistiske uttalelser, og imøtegå dem. Slik kan man få en renselse, sa Sejersted da kommisjonen la fram sin rapport.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.