Frank (29) gjorde som Jarle Trå

Men mens vennen klarte seg, blir fjellet hans gravsted. - Han fikk oppfylt drømmen, sier forloveden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Det norske redningslaget som var på vei oppover Mount Everest for å hente ned Jarle Trå, møtte et makabert syn langs ruta:

Ikke langt fra toppen passerte de liket av Trås kompis Frank Ziebarth (29). Tyskeren var på Everest i akkurat samme ærend som nordmannen - å nå toppen fra nordsida uten kunstig oksygentilførsel.

I likhet med Trå skal han ha nådd toppen - og kollapset på veien ned.

«Frank er gått fra høyden til det høye» er tittelen på meldingen om hans død fra klatrevennene, publisert på EverestNews.com.

Levde
Ziebarth, som bosatte seg i Calgary i Canada for to år siden, var i live da han ble funnet 21. mai - men svært forkommen. 29-åringen viste tydelige tegn på langt framskreden høydesyke - blant annet hadde han kastet fra seg lua og hanskene.

Han var ikke i stand til å ta seg ned på egen hånd, og det lot seg ikke gjøre å frakte ham ned. Han døde etter to timer, og ble etterlatt på fjellet. Dermed får forloveden gjennom fire år, Christina Ziegler, ingen grav å gå til.

- Nå er han forsvunnet på Everest - og vi får aldri sagt farvel, sier hun til lokalavisa Calgary Herald.

Tross sorgen er Christina glad på forlovedens vegne.

- Han oppfylte drømmen og klarte å ta seg helt til topps. Og han kjente farene bedre enn noen andre, sier hun.

- Meningsløst med oksygen
Frank, en svært erfaren klatrer, planla vårens Everest-prosjekt i tre år. Forloveden forteller at han anså en bestigning med kunstig oksygentilførsel som meningsløs.

FORBEREDTE SEG GRUNDIG: Den svært erfarne klatreren Ziebarth planla årets Everest-ekspedisjon i tre år, og fulgte nesten helt identisk opplegg som sin norske kollega Jarle Trå. Foto: PRIVAT
FORBEREDTE SEG GRUNDIG: Den svært erfarne klatreren Ziebarth planla årets Everest-ekspedisjon i tre år, og fulgte nesten helt identisk opplegg som sin norske kollega Jarle Trå. Foto: PRIVAT Vis mer

- Han mente fullt og helt at hvis man skal bestige et fjell, må man gjøre det uten teknologi - ingen satellittelefon, PC eller oksygen; Frank ville at det bare skulle være ham og fjellet.

Christina forteller at Manuel Pizarro fra forlovedens ekspedisjon satt i snøen med den døende kameraten i to timer.

- Frank snakket om meg, moren og resten av familien, og hvor glad han var i oss.

Risikerer amputasjon
Jarle Trå ble funnet sterkt forkommen av sherpaer natt til søndag. Da hadde han vært savnet i et døgn, og mange antok at nordmannen hadde omkommet.

Etter en strabasiøs tur tilbake til sivilisasjonen, blant annet på ryggen av en jakokse, ligger han nå på sykehus i Nepals hovedstad Katmandu, der han behandles for alvorlige frostskader.

Det er ennå ikke klart hvorvidt han må amputere deler av hendene og føttene, eventuelt hvor mye.

Ifølge det norske redningslaget, ved Petter Nyquist, passerte også Trå Frank Ziebarths lik på veien mot toppen.

Trå og Ziebarth fulgte nærmest identiske ruter og ble godt kjent i basecamp. Men i motsetning til Trå kommer altså den tyske 29-åringen ikke ned igjen.

DØDEN NÆR: Jarle Trå (39) holdt på å lide samme skjebne som sin venn Ziebarth - han nådde toppen, men kollapset på veien ned. I motsetning til Ziebarth ble han funnet i tide og ligger nå på sykehus i Katmandu. Foto: EVEREST09.NO
DØDEN NÆR: Jarle Trå (39) holdt på å lide samme skjebne som sin venn Ziebarth - han nådde toppen, men kollapset på veien ned. I motsetning til Ziebarth ble han funnet i tide og ligger nå på sykehus i Katmandu. Foto: EVEREST09.NO Vis mer

«Dødssonen»
Eksperter kaller høyder over 8000 meter for «dødssonen». Det er fordi kroppen begynner å slutte å virke på grunn av det svært lave oksygeninnholdet i lufta - på toppen av Everest inneholder atmosfæren bare en tredjedel så mye oksygen som ved havnivå.

Det er grunnen til at de aller fleste klatrere bruker oksygentanker på veien opp mot toppen. De fleste som prøver seg uten, må enten snu eller gå med på å bruke flaskene.

Oksygenmangelen gir seg raskt utslag i mye raskere utmattelse - samt at sinnet blir mer og mer tåkete jo høyere man kommer; det blir vanskeligere og vanskeligere å fokusere på gjøremål og beslutningstaking.

I spesielt alvorlige tilfeller av høydesyke fylles lungene og hjernen av væske. Dette, sammen med de andre symptomene, gjør at klatrere kan omkomme innen få timer.

På den annen side stiger prestisjen for en klatrer jo færre hjelpemidler han eller hun tar med seg. Å klatre uten oksygenflasker er blant det mest attråverdige man kan gjøre.

- Dumhet
Den svært respektrerte klatreren Jon Gangdal gikk i går ut i Aftenposten og kritiserte Trås prosjekt for å være «hodeløst».

- Det er greit at klatring er en risikosport vi utøver blant annet for spenningens skyld. Men spenningen skal være knyttet til om vi kommer opp, ikke om vi kommer ned, sa Gangdal og utdypet:

- Etter mitt syn strider det mot risikosportens natur å gjøre den farligere enn nødvendig - når du ikke bestiger nye fjell eller gjør noe annet som bringer sporten videre ved å være nyskapende. Dette var dumhet, ikke en bragd.

STRABASIØS REDNINGSAKSJON: I svært dårlig forfatning ble Trå fraktet tilbake til sivilisasjonen - under en av etappene liggende på ryggen av en jakokse. Foto: STEIN GRØNNERØE
STRABASIØS REDNINGSAKSJON: I svært dårlig forfatning ble Trå fraktet tilbake til sivilisasjonen - under en av etappene liggende på ryggen av en jakokse. Foto: STEIN GRØNNERØE Vis mer

Klatrelegendekollega Stein P. Aasheim slo imidlertid tilbake og mente Gangdal kastet stein i glasshus - all den tid han selv deltar i svært risikofylte ekspedisjoner.

- Gangdal har selv ledet ekspedisjoner hvor deltakere har omkommet. Er det slik at det er et hendig uhell når det skjer ulykker med Gangdal, men et uttrykk for uforsvarlig vågemot når det skjer med andre? spurte Aasheim retorisk.

- Uløselig dilemma
Han hadde følgende svar til om det var noe mål å øke risikoen - for eksempel ved å klatre uten oksygenflasker:

- Vi har selvfølgelig som mål å «minimalisere risiko», men vi får være ærlige nok til å erkjenne at det skjer på en arena som allerede i utgangspunktet er særdeles risikopreget. Fjellklatringens uløselige dilemma er nettopp at den finner meningen i et grenseland mot døden - samtidig som det er til de grader meningsløst å ofre livet for et fjell.

Rundt 200 mennesker har omkommet på Mount Everest siden newzealenderen Edmund Hillary og nepaleren Tenzing Norgay besteg toppen i 1953. De aller fleste blir aldri hentet ned.

FINGRENE I FARE: I likhet med tærne er Trås fingrer alvorlig frostskadet, og det er uklart om han må amputere. Foto: EVEREST09.NO
FINGRENE I FARE: I likhet med tærne er Trås fingrer alvorlig frostskadet, og det er uklart om han må amputere. Foto: EVEREST09.NO Vis mer