Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frank (52) er blitt nedringt etter at han fortalte om sitt besøk på asylmottak

- Jeg har mistet helt kontroll.

SKIFTET SYN: Frank Johnny Nilsen (52) brast i gråt etter møtet med de mindreårige asylsøkerne. Han hadde inntil da vært sterkt imot opprettelsen av mottaket i nærområdet. Foto: Hanne Larsen / Altaposten
SKIFTET SYN: Frank Johnny Nilsen (52) brast i gråt etter møtet med de mindreårige asylsøkerne. Han hadde inntil da vært sterkt imot opprettelsen av mottaket i nærområdet. Foto: Hanne Larsen / Altaposten Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter at Frank Jonny Nilsen (52) fra Alta fortalte om sitt besøk på nabolagets flyktningmottak i helga, har telefonen hans knapt stått stille.

- Jeg har mistet helt kontroll over antall henvendelser, jeg har ingen anelse om hvor mange det har vært. Mesteparten av tilbakemeldingene er positive. Noen tror at det vil komme flere hundretusenvis med flyktninger på grunn av det jeg har sagt, men det er jo bare tull, sier Nilsen til Dagbladet.

Skiftet mening Han var blant de største skeptikerne da det i høst ble vedtatt å opprette flyktningmottak i byen. På sin egen Facebook-side publiserte han innlegg om at han mente at byen ikke måtte ta imot flere flyktninger, og heller ta vare på - og integrere - dem som allerede hadde kommet.

I forrige uke skjedde noe som skulle endre Nilsens syn totalt. Da ble han invitert til en middag de enslige, mindreårige flyktningene på mottaket arrangerte.

Den positive gløden han ble møtt med fikk ham til å reflektere, og han fikk dårlig samvittighet.

- Jeg følte meg som et elendig menneske som hadde skrevet så negativt om dem, og da kom det en kollaps, sa han til Dagbladet på lørdag, etter at Altaposten først omtalte saken.

Ble rørt Ei av dem som leste artikkelen, var Gazelle Pezeshkmehr, som selv flyktet fra Iran for snart 28 år siden. Hun reagerte med å skrive et svært personlig innlegg til Nilsen.

«Mest av alt vil jeg takke deg for, jeg vet det krevde mot å stå fram og innrømme, men det var et voksent valg å ta, fordi du innså ditt eget ansvar,» skriver hun i innlegget.

- Jeg ble så rørt over hva han skrev, og det gledet meg så innmari at han tok ansvar og våget stå fram og si at han tok feil, sier Pezeshkmehr til Dagbladet.

- Det gjorde at jeg fikk behov for å fortelle min historie, å fortelle at han ikke er alene om å være redd. Vi flyktninger kan også bli redde for dere nordmenn når ting blir opphetet, sier hun.

Helt alene Nilsen satte svært stor pris på innlegget hennes.

- Det er helt utrolig, hun skriver at hun føler seg tryggere ved å lese det jeg fortalte. Det er i hvert fall én som har fått det bedre fordi jeg delte min historie, sier han.

- Og hun hadde også mora si med seg på flukten. Disse barna har ikke hatt noen foreldre med seg, de har kommet helt alene, sier han.

SKREV INNLEGG: Gazelle Pezeshkmehr. Foto: Privat
SKREV INNLEGG: Gazelle Pezeshkmehr. Foto: Privat Vis mer

Nilsen forteller også at han har fått henvendelser fra flere menn som takker ham for at han har stått fram. De forteller at de selv har hatt forutinntatte meninger, men at de etter å ha lest Nilsens historie har skjønt at det er mennesker det handler om.

- Det er veldig bra, slår han fast.

- Det er bra at folk bryr seg om disse barna som sitter på mottak og har rømt fra en krig helt alene.

Nissetog Nilsen har nå lagt ut et langt innlegg på sin Facebook-side om hvordan han endret mening. Samtidig har han engasjert seg i å skaffe ungdommene på mottaket ulikt treningsutstyr for å kunne gå på ski eller spille fotball, og i tillegg til det arrangerer han denne uka et nissetog for flyktningene i Alta.

I morgen skal han også møte ei gruppe mennesker som skal gå sammen for å organisere aktiviteter for flyktningbarna, med scootere og isfiske.

- Vi må bare stille opp. Det er et kollektivt ansvar vi har. Den største vanskeligheten er å ta den første kontakten. Etter det, er veldig mye gjort. Da ser man at dette er mennesker, det er unge mennesker, barn. Det er det det handler om.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media