Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frank (52) var skeptisk til asylmottaket på nabotomta. Så ble han invitert på besøk

- Da jeg kom ut derfra fikk jeg en skikkelig kollaps.

ENDRET MENING: Frank Johnny Nilsen (52) brast i gråt etter møtet med de mindreårige asylsøkerne. Han hadde inntil da vært sterkt imot opprettelsen av mottaket i nærområdet. Foto: Hanne Larsen / Altaposten
ENDRET MENING: Frank Johnny Nilsen (52) brast i gråt etter møtet med de mindreårige asylsøkerne. Han hadde inntil da vært sterkt imot opprettelsen av mottaket i nærområdet. Foto: Hanne Larsen / Altaposten Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Frank Jonny Nilsen (52) fra Alta var blant de største skeptikere da det i høst ble vedtatt å opprette flyktningmottak i byen.

På sin egen Facebook-side publiserte han innlegg om at han mente at byen ikke måtte ta imot flere flyktninger, og heller ta vare på - og integrere dem som allerede hadde kommet.

- På den måten var jeg nok med på å skape både en negativ holdning til beboerne på mottakene, og en fremmedfrykt, sier Nilsen til Dagbladet.

- Helt fantastisk Men som Altaposten skriver i dag, skjedde det forrige uke noe som skulle endre Nilsens syn totalt.

Den 4. desember ble han invitert av vaktmesteren på asylmottaket i Bossekopp til en middag beboerne arrangerte. Nilsen bor rett ved mottaket, som huser rundt 40 enslige mindreårige asylsøkere.

- Jeg er jo en nysgjerrig person, og ville treffe dem som er kommet for å bli her, så jeg takket ja, sier 52-åringen.

- Og hva var det som møtte deg der?

- En hel haug av unge gutter i alderen 14 til 17, som var glade og lykkelige over å være i et fritt land, og over å få besøk fra nærområdet. De hadde en livsgnist og livsvilje som var helt utrolig med tanke på hva de gått gjennom av krig og flukt og fattigdom.

- Og jeg syntes det var helt fantastisk, sier Nilsen.

Gråt etter besøket Den positive gløden han ble møtt med fikk ham til å reflektere, fortsetter han.

- Da jeg kom ut derfra begynte jeg å forstå at dette er mennesker som trenger å bli akseptert, at de må få være en del av lokalsamfunnet og få venner på sin egen alder. Også tenkte jeg på krigen og hvor jævlig de må ha hatt det, og hvor fælt det må være for dem å komme hit og oppleve at folk er skeptiske til dem. De kommer jo hit helt alene, sier han.

Samtidig bygget det seg opp en dårlig samvittighet hos ham selv.

- Jeg følte meg som et elendig menneske som hadde skrevet så negativt om dem, og da kom det en kollaps.

- En kollaps?

- Ja, en skikkelig kollaps. Jeg gråt, for meg selv.

- Trenger kjærlighet Nilsen har nå lagt ut et langt innlegg på sin Facebook-side om hvordan han endret mening. Samtidig har han engasjert seg i å skaffe ungdommene på mottaket ulikt treningsutstyr for å kunne gå på ski eller spille fotball, og i tillegg til det arrangerer han neste uke et nissetog for flyktningene i Alta.

52-åringen sier han vil oppfordrer andre i resten av landet om å gjøre det samme.

- I sommer blåste en vind der mange ville ta imot flere flyktninger fra krigen i Syria, men noen av oss var ikke like flinke til å føle noe rundt det. Vi blir bombardert av meldinger om at mennesker blir drept i krig hele tida, og får et skall som gjør at vi ikke tenker mer over det, sier han.

- Men i møtet med disse mennesker gikk det opp et lys for meg.

- Dette er mennesker det har skjedd fæle ting med, og som trenger kjærlighet og å bli møtt med åpenhet, og dette er det viktig for meg å signalisere, sier Nilsen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media