OPPRØRET FORTSETTER: Mandag demonstrertre SV-leder Audun Lysbakken - samnmen med flere hundre misfornøyde finnmarkinger - foran Stortinget. Misnøyen retter seg mot fiskerimilliardær Kjell Inge Røkke og norske fiskeripolitikere gjennom tiår. Foto: Øisten Monsen / Dagbladet Foto av Lysbakken: Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
OPPRØRET FORTSETTER: Mandag demonstrertre SV-leder Audun Lysbakken - samnmen med flere hundre misfornøyde finnmarkinger - foran Stortinget. Misnøyen retter seg mot fiskerimilliardær Kjell Inge Røkke og norske fiskeripolitikere gjennom tiår. Foto: Øisten Monsen / Dagbladet Foto av Lysbakken: Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

- Frank Bakke-Jensen svikter sin egne velgere

Bakke-Jensen (H): - Skulle tro han har sittet evneveik i en flertallsregjering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandag demonstrerte over 500 fra den såkalte «Kystaksjonen» foran Stortinget.

Sinte finnmarkinger har fått nok av den fiskeripolitikken som vekslende regjeringer har ført over tid, som de mener fører til at en fåtall redere, med Kjell Inge Røkke i spissen, får forsyne seg grovt av fiskefatet uten å dele med kystbefolkningen.

Aksjonistene fra nord har forlatt hovedstaden, men munnhuggeriet fortsetter for fullt på løvebakken.

En rekke rødgrønne politikere har uttalt seg i krasse ordelag mot at dette skjer. SV-leder Audun Lysbakken har kalt det en kortsiktig, uakseptabel egoisme.

Han fikk svar av Høyres fiskeripolitiske talsmann Frank Bakke-Jensen, som mener det er passelig patetisk av «sosialistene å vaske sine hender og fortelle hvor handlekraftige de skal være nå - nå som de er ute av regjeringskontorene.»

Nå slår Lysbakken tilbake:

- Jeg reagerer på språkbruken. Det vi nå ser, er en Høyre-representant fra Nord-Norge som opptrer panikkslagent i møte med Kystopprøret, fordi opprøret har vist at Frank Bakke-Jensen er i ferd med å svikte sin egne velgere i Finnmark. Når man noen ganger tar fram de største ordene, er det fordi argumentene er for tynne. Det er noe veldig lite elegant når folk med makt ikke tar ansvar selv, men peker og skylder på andre, sier Lysbakken til Dagbladet.

- Pinlig manøver - Det er velkjent at SV ønsket at den rødgrønne regjeringen førte en mer radikal fiskeripolitikk enn den gjorde, men det kan ikke en Høyre-mann gjemme seg bak.

Lysbakken mener fiskeripolitikken Høyre har lagt opp til i regjering, vil få dramatiske konsekvenser.

- I spørretimen i forrige uke, stilte statsminister Erna Solberg seg 100 prosent bak Kjell Inge Røkke, istedet for befolkningen i Finnmark. For det andre vil fiskeriminister Elisabeth Aspaker svekke leveringsplikten ved å løsrive den fra bestemte kommuner og industrianlegg, og gjøre den regional. For det tredje har regjeringen varslet en privatisering av evigvarende fiskeressurser. Å samle evigvarende strukturkvoter på noen få hender vil være en dramatisk retning å gå i, sier SV-lederen, og legger til:

- Da må man ta ansvar for det, å ikke forsøke seg på slike pinlige manøvre som Bakke-Jensen holder på med, i stedet for å forklare hva man skal gjøre for kystbefolkningen.

- PATETISK: Det mener Høyres fiskeripolitiske talsmann Frank Bakke-Jensen om rødgrønne politikere som kritiserer den nye regjeringens fiskeripolitikk, når de, etter Bakke-Jensens syn, ikke brukte sin tid i regjering til å forme politikken slik de nå mener den skal være. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
- PATETISK: Det mener Høyres fiskeripolitiske talsmann Frank Bakke-Jensen om rødgrønne politikere som kritiserer den nye regjeringens fiskeripolitikk, når de, etter Bakke-Jensens syn, ikke brukte sin tid i regjering til å forme politikken slik de nå mener den skal være. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

Lysbakken er klar på at leveringsplikten må strammes inn - ikke løsnes ytterligere på.

- På Norway Seafoods anlegg i Mehamn går folk permittert mens havet koker av fisk. Det forteller meg at forutsetningen for å drive lønnsomt er tilstede. men det er avgjørende at fisken faktisk kommer til land. Leveringsplikten må gjøres reell. I tillegg har SV foreslått at hvis de som har kvoter ikke holder forpliktelsene, bør de inndras og leveres til andre. Og de kan settes av til kommunene, slik at den lokale forvaltningen kan fordele de. Det mener vi er et spennende alternativ. 

- Burde hatt ryggrad Frank Bakke-Jensen, som tidligere har vært ordfører i Båtsfjord i Finnmark, er ikke videre imponert av SV-lederens kritikk.

- Dette er ikke spesielt elegant av Lysbakken. Han kan ikke rømme unna det faktum at jeg i mars 2012 foreslo en gjennomgang av leveringsplikten, fordi jeg mener den ikke fungerer etter hensikten. Og han kan ikke rømme fra at forslagt ble nedstemt av regjeringen, og at enkelte rødgrønne politikere var høylytte i sin kritikk av at en sånn forslag kom fra Høyre, sier han.

- Frank Bakke-Jensen fra Båtsfjord har ikke sviktet sine velgere. Jeg har vært opptatt av å tilpasse reglene, for dagens situasjon er en helt annen enn da leveringsplikten ble endret til en tilbudsplikt i 2003. Lysbakken stemte meg ned i 2012, men siden han nå er så tøff, burde han hatt ryggrad til også å si at vi hadde rett da, sier Bakke-Jensen, og legger til:

- Med all respekt: Det er interessant at Audun Lysbakken og Helga Pedersen nå forklarer oss hvor flott det er at politikken skal tilbake til Stortinget. Det er nesten så en skulle tro at de har sittet evneveike i en flertallsregjering.

Står for politikken Bakke-Jensen sier han står helt og holdent bak fiskeripolitikken regjeringen har signalisert i Sundvollen-erklæringen.

Der gjøres det blant annet klart at leveringsplikten ikke lenger skal knyttes til kommuner og anlegg, men til regioner.

- Ja, jeg står bak plattformen, forutsatt at vi får til fornuftige og hensiktsmessige regioninndelinger. Vi snakker ikke om hele Nord-Norge som en region, men mindre inndelinger.

Han sier at politikken Høyre vil føre, ikke kalkulerer med en nedbygging av landindustrien, snarere tvert i mot.

- Får vi fersk fisk på land til bearbeiding, som kan sikres eksempelvis dersom vi øker kravet til hvor mye ferskt råstoff som skal leveres, tror jeg vi kan få flere arbeidsplasser. Det viktigste er å sikre mer råstoff på land, som gjør at at flere kan konkurrere. Det vil igjen skape et større marked. Starten av kvoteåret bør også flyttes til 1. september, slik at det er mulig å levere råstoff av god kvalitet i en større del av året.

Han avviser kritikken mot at Høyre vil gjøre såkalte strukturkvoter, altså flere kvoter slått sammen på samme båt, evigvarende, og at dette medfører en privatisering.

SE TORSKEN: Tall Dagbladet har innhetent fra Havfisk og Norway Seafoods viser at to tredjedeler av torsken som skulle holde liv i foredlingsanleggene i Nord-Norge, gikk til utlandet. Grafikk: Kjell Erik Berg
SE TORSKEN: Tall Dagbladet har innhetent fra Havfisk og Norway Seafoods viser at to tredjedeler av torsken som skulle holde liv i foredlingsanleggene i Nord-Norge, gikk til utlandet. Grafikk: Kjell Erik Berg Vis mer

- Det er feil. Rederne som har silke kvoter eier de ikke, det betyr at man har fått en rett til å fiske. Staten bestemmer over disse kvotene, og fastsetter de hvert år. De får ikke evigvarende rett til å eie kvotene, de får en tidsubegrenset rett til å fiske på kvoter, sier Bakke-Jensen.

Han sier poenget med å gjøre kvotene tidsubegrenset, er å gi de som investerer i fisket mer forutsigbarhet.

Full gjennomgang Mandag skrev Dagbladet at trålbåtene i Kjell Inge Røkkes fiskeimperium i nord, selger 65 prosent av den leveringspliktige torsken til utlandet med betydelig overskudd.

Det betyr at bare 35 prosent går til landindustrien, som Røkke forpliktet seg til å holde liv i da han fikk tilgang til de lukrative torskekvotene.

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) har bedt om en full gjennomgang av hvor den leveringspliktige fisken har tatt veien.

Fiskeristrategene i Røkkes selskaper er klare på at de oppfyller alle forpliktelser de har tatt på seg.