Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Frank er død!»

Lille David (9) overlevde kreftsvulsten - som han hadde døpt «Frank».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): David Dingman-Grover (9) fra Virginia i USA ble kjent verden over gjennom sin kamp mot kreftsykdommen.

Prognosene var dårlige, men guttungen ga aldri opp håpet om å overleve hjernesvulsten - som han ga kallenavnet «Frank».

I dag fikk David og familien meldingen de har drømt om: Niåringen er kreftfri.

- Frank er død! fortalte en overlykkelig mamma Tiffani Dingman-Grover til nyhetsbyrået AP.

- Og han skal aldri komme igjen, la niåringen selv til.

Kjempesvulsten «Frank»

Lille David fikk kreftdiagnosen i mai 2003, bare sju år gammel. Da hadde legene funnet en ondartet svulst like stor som en grapefrukt i hjernen hans.

Svulstens medisinske navn var embryonal rhabdomyosarcoma. David ga den i stedet navnet «Frank» - etter Frankensteins monster.

LANG KAMP: David og mamma Tiffani Dingman-Grover i forkant av den avgjørende operasjonen 2. februar. Foto: SCANPIX/AP
LANG KAMP: David og mamma Tiffani Dingman-Grover i forkant av den avgjørende operasjonen 2. februar. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

Legene som undersøkte David så at svulsten var så stor og kinkig plassert at den ikke lot seg operere. De satset i stedet på cellegift-kurer, i et håp om å minske den.

Kreftfri

Behandlingen lyktes. Svulsten skrumpet etter hvert inn til størrelsen av en aprikos, men legene visste ikke om den fortsatt var ondartet. For å avgjøre dette måtte gutten gjennom en helt spesiell biopsi, der legene tar vevsprøver av svulsten gjennom niåringens nese.

Andre februar ble David lagt inn på et sykehus i Los Angeles for den avgjørende operasjonen. To uker seinere kom svaret: Han er kvitt kreftsykdommen.


«Frank må dø»

Davids kreftbehandling kostet Dingman-Grover-familien en formue. For å klare utgiftene kom mamma Tiffani opp med en idè som skulle gjøre sønnen kjent langt utover USAs grenser.

Hun laget bilklistermerker med teksten «Frank må dø», og la dem ut for salg på nettauksjonen eBay.

Folk fra hele verden så nettauksjonen, og leste om Davids tøffe kamp. I løpet av kort tid rullet tusener av dollar inn til familien. Medier plukket opp historien, og Davids kirurger tilbød seg å utføre den siste operasjonen gratis.

Tiffani Dingman-Grover sier hun er overveldet over folks vilje til å hjelpe.

- Dette har lært meg at det finnes mennesker der ute som jeg ikke aner hvem er, men som virkelig bryr seg, sier hun til AP.

- Tro det eller ei, så har alt dette vært en verdifull opplevelse. Jeg har fått en gave - å innse hvor stort det er å være mor.

ENDELIG KREFTFRI: David (9) har kjempet mot kreftsvulsten «Frank» i snart to år.
FØR OPERASJONEN: Davids historie har fått enorm oppmerksomhet i USA. Her er niåringen, moren og kirurgen Hrayr Shahinian under en pressekonferanse i Beverly Hills for to uker siden.