Nominasjonskamp i Møre og Romsdal:

Frank Sve trekker seg - Listhaug likevel på førsteplass

Forklarer nominasjonsstriden med kommunikasjonstrøbbel. 

- VALGTE Å TREKKE SEG: Sylvi Listhaug sier at Frank Sve selv valgte å trekke seg som førstekandidat på Fremskrittspartiets liste i Møre og Romsdal. Video: Henrik Skolt / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sterke krefter i Fremskrittspartiet har uttrykt frykt for en vond og langvarig nominasjonskamp i Møre og Romsdal mellom den foreslåtte listetoppen Frank Sve og de to statsrådene Sylvi Listhaug og Jon Georg Dale.

Nå er det klart at Sylvi Listhaug blir foreslått på førsteplass, mens Jon Georg Dale blir nummer to.

Frank Sve trekker seg - selv om han for en drøy uke siden bebudet at det ikke ville være aktuelt.

ENIGE: Frp-statsråd Jon Georg Dale (t.v), nåværende fylkesleder og foreslått listetopp Frank Sve, Frp-statsråd Sylvi Listhaug og nåværende parlamentarisk leder Harald Tom Nesvik i Frp offentligjorde enigheten om listeplassen i dag. Foto: Gunnar Ringheim. 
ENIGE: Frp-statsråd Jon Georg Dale (t.v), nåværende fylkesleder og foreslått listetopp Frank Sve, Frp-statsråd Sylvi Listhaug og nåværende parlamentarisk leder Harald Tom Nesvik i Frp offentligjorde enigheten om listeplassen i dag. Foto: Gunnar Ringheim.  Vis mer

Nyheten ble offentliggjort av de tre politikerne i dag.

De forklarte nominasjonstrøbbelet med kommunikasjonsproblemer.

- Vi kom i en situasjon hvor mange kjemper om det samme beinet, og istedet for å håndtere det som vi bestandig har gjort ved å ta en telefon til hverandre, løste vi det ved å posisjonere oss på nytt. Det viste seg å være unødig, og forsåvidt også noe som bidrar til å bråk rundt en nominasjon som ikke trenger det, forklarer Frp-statsråd Jon Georg Dale.

De tre kandidatene snakket sammen på eget initiativ og skal ha blitt enige på helgas landsstyremøte i Oslo.

Listhaug og Dale takker Sve for storsinnet han viser ved å trekke seg, og på den måten skape ro om nominasjonsprosessen videre.

Støtteerklæringer

Det er nominasjonsmøtet i Møre og Romsdal Frp 4. februar som har siste ordet.

Det ble klart at Listhaug og Dale ville ta opp kampen med Sve forrige uke, da de to statsrådene selv varslet kamp om topplassene på et besøk i hjemfylket.

Listhaug gjorde det da klart at hun ønsket seg førsteplass på stortingslista til Møre og Romsdal Frp.

Reaksjonene på Listhaugs offisielle facebook-side lot ikke vente på seg:

«Du skal SELVFØLGELIG ha førsteplassen. Hva feiler det disse møringene?? Sjokkert av diskusjonen», skrev en av Listhaugs støttespillere.

«Helt utrolig at ikke Listhaug får førsteplassen. Den lokale kandidaten får være så populær han bare vil. Skjønner ikke at han ikke trekker seg umiddelbart. Noen sentralt bør hviske noen lokale småkonger i ørene.», skrev en annen.

Sve overrasket

Overraskelsen var stor da det for to uker siden ble kjent at nominasjonskomiteen i Møre og Romsdal Frp foreslo Frank Sve på toppen av stortingslista foran den store favoritten Sylvi Listhaug.

Sve er tidligere ordfører i Stranda og medlem av Frp's landsstyre som fylkesleder i Møre og Romsdal Frp.

De fleste trodde at innvandringsministeren ville bli nominert på førsteplassen uten innsigelser da partiveteranen Harald Tom Nesvik to dager tidligere opplyste at han ikke ønsket å fortsette på Stortinget etter denne perioden.

Takker av

Både Harald Tom Nesvik og Oscar Grimstad sa seg før sommeren positive til renominasjon. I august da Sylvi Listhaug takket ja til å stå på sikker plass på stortingslista i hjemfylket, trakk Grimstad sitt kandidatur.

10. oktober offentliggjorde partiets parlamentariske leder, Harald Tom Nesvik, at han hadde gitt nominasjonskomiteen beskjed om at han i 2017 vil hjem til Ålesund for å følge sønnene tettere, etter 20 år på Stortinget.

Partiledelsen

I Frp er mange opptatt av viktigheten av å sikre politiske stjerner som Sylvi Listhaug og Jon Georg Dale en fortsatt plass i rikspolitikken, hvis det skulle bli regjeringsskifte neste høst. Begge er aktuelle kandidater til en plass i partiledelsen den dagen Siv Jensen og Per Sandberg gir seg.

Frp-leder Siv Jensen avviser at hun har blandet seg inn i nominasjonsstriden i Møre og Romsdal.

Hun sier hun ble gjort oppmerksomhet på at Sve ville trekke seg i går.

- Jeg ble informert om dette i går, og tar det til etteretning, sier Siv Jensen.