Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frank-Thomas (41) står fram som pedofil på TV

- Jeg skylder ikke på andre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Kveldens utgave av NRKs «Migrapolis» blir spesiell. For første gang i norsk sammenheng er et helt program viet en pedofilidømt mann - Frank-Thomas Andersen (41), som i fjor sto fram i Dagbladets Magasinet med sin rystende livshistorie.

Nå står 41-åringen fram på riksdekkende TV og forteller om sitt liv som pedofil, et av samfunnets desidert største - og mest fortiede - stigmaer.

- Det er det vanskeligste jeg har gjort i jobbsammenheng, sier programleder Vegard Thomas Olsen (34), som selv har stått for researchen og til dels redigeringen av programmet, som Dagbladet.no har fått se.

Ubehagelig

Det er et ubehagelig program. I en halvtime, uten virkemidler som for eksempel musikk, snakker Olsen med den pedofile mannen og hans far - som forgrep seg på sønnen da han var åtte.

Frank-Thomas ble i 2001 dømt og sonet fengselsstraff for å ha misbrukt flere tenåringsgutter seksuelt. I fengselet gjennomgikk han imidlertid en prosess - som innebar intensiv terapi og selvransakelse - som gjorde at han i dag ønsker å stå fram for å gi de pedofile et ansikt, og for å lette byrden for ofrene.

Nå, snart sju år etter soningen, bor Frank-Thomas et stykke utenfor Oslo og har jobb som skuespiller.

41-åringen, som beskriver seg selv som «feilkodet», forteller at han ikke har noen minner fra før han var åtte og opplevde overgrepet fra faren.

DØMT FOR PEDOFILI: Frank-Thomas Andersen (41) ble funnet skyldig i å ha misbrukt gutter han hadde tillitsforhold til, og sonet 27 måneder i Bergen fengsel. Nå vil han stå fram som pedofil på riksdekkende TV. Foto: NINA RUUD
DØMT FOR PEDOFILI: Frank-Thomas Andersen (41) ble funnet skyldig i å ha misbrukt gutter han hadde tillitsforhold til, og sonet 27 måneder i Bergen fengsel. Nå vil han stå fram som pedofil på riksdekkende TV. Foto: NINA RUUD Vis mer

- Jeg opplevde det ikke som noe farlig, jeg opplevde sex som omsorg; for meg var det den mest omsorgsfulle måten jeg kunne være sammen med min far på, forklarer 41-åringen, som understreker at overgrepene han opplevde, ikke kan unnskylde det han selv gjorde mot andre.

- Jeg tok valgene selv, jeg skylder ikke på andre, sier Frank-Thomas, som håper samfunnet på sikt kan tilgi ham.

- Skammen må jeg lære meg å leve med.

Programleder Olsen har også intervjuet Wivi Ingeborg Pedersen (44), som ble voldtatt som barn, og som nå driver støttearbeid for overgrepsofre.

- Det er viktig å forstå overgriperen - det er en del av løsningen, sier hun i programmet.

- Det er viktig ikke å fordømme.

Wivi og Frank-Thomas tror at de ved å stille opp, ved åpenhet, kan bidra til å forhindre at andre mindreårige opplever misbruk.

Småbarnsfar

image: Frank-Thomas (41) står fram som pedofil på TV

- Jeg måtte gå mange runder med meg selv før jeg gjorde programmet, forteller programleder Olsen, som selv er småbarnsfar. I intervjusituasjonen kommer hans egen undring over og fordommer mot pedofile til overflaten i samtalen med Frank-Thomas og faren.

- Det var en belastning, og jeg måtte konfrontere meg selv. Venner spurte meg hva i helvete det var jeg holdt på med. Men det er viktig å lage et slikt program - problemstillingen er alltid blitt fortiet, og hvis jeg ikke ville gjøre det, ville jeg bidra til å fortie den ytterligere, forklarer programlederen.

- Hvordan passer dette programmet inn i «Migrapolis»-konseptet? De fleste seerne forventer seg nok et program om innvandrere, som vanlig.

- Vi gikk noen runder, men kom til at «Migrapolis» først og fremst dreier seg om hvordan minoriteten møter majoriteten, og i denne sammenhengen lar vi overgriperen representere minoriteten, forklarer Olsen, som medgir at programformatet nok er strukket en del denne gangen.

- I utgangspunktet ville vi lage et program om skam og tilgivelse, forteller Olsen, som er enig i at programmet er ubehagelig.

- Ja, det er plagsom TV. Men vi skylder det til dem som har opplevd dette.
Programmet sendes på NRK 1 i kveld klokka 22.30. I etterkant blir det
nettmøte på NRKs sider, med Olsen og psykolog Thore Langfeldt, spesialist på barns seksualitet.

GJENNOMGIKK PROSESS: Programleder Vegard Thomas Olsen (34) medgir at programmet med Frank-Thomas er det vanskeligste han har gjort i jobbsammenheng. - Jeg måtte gå mange runder med meg selv, sier han til Dagbladet.no.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media