Frankrike anerkjenner opprørerne

Frankrike anerkjenner opprørerne i Libya som landets legitime myndighet, og åpner ambassade i Benghazi.

KLARE TIL KAMP: Opprørere ber om flyforbud over Libya. Det får de foreløpig ikke. Men de har fått diplomatisk anerkjennelse, og en erklæring av total våpenembargo fra Russland. Foto: REUTERS/Asmaa Waguih/Scanpix
KLARE TIL KAMP: Opprørere ber om flyforbud over Libya. Det får de foreløpig ikke. Men de har fått diplomatisk anerkjennelse, og en erklæring av total våpenembargo fra Russland. Foto: REUTERS/Asmaa Waguih/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frankrike er dermed det første landet som anerkjenner opprørerne diplomatisk.
Samtidig gjorde Russland det klart idag tidlig at landet med umiddelbar virkning stanser alt våpensalg til Libya. Russland har vært en viktig våpenleverandør til oberst Kadhafi. Sjefen for statsselskapet Russiske teknologier, Sergei Shemezov, sa i forrige uke at verdien av den russiske våpeneksporten til Libya er på fire milliarder dollar årlig.

For flyforbud
Kunngjøringen av avtalen mellom Frankrike og opprørerne i det østlige Libya kom under et en time langt møte mellom Frankrikes president Nicolas Sarkozy og en representant for Nasjonalrådet, som er opprørsregimets «regjering».
Storbritannia og Frankrike er aktivister blant de store landene i EU for å innføre et flyforbud over Libya, og dermed hjelpe opprørerne militært. Den diplomatiske anerkjennelsen fra Frankrike er et gjennombrudd for opprørerne i den østlige delen av Libya. Frankrikes utenriksminister, Alain Juppe, oppfordrer andre land i EU til å anerkjenne den libyske opprørsregjeringen som landets legitime myndighet.

Leverte mest våpen
Russland er verdens største våpeneksportør etter USA, og Kadhafis Libya har i flere år vært den viktigste kunden for russiske våpeneksport. Våpen er en av Russlands viktigste eksportartikler, eller olje og gass.
Dekretet om forbudet ble undertegnet av Dmitrij Medvedev, og forbyr «salg, levering og transport av alle typer våpen, og materiale som er forbundet med dette, inkludert våpen og ammunisjon, stridskjøretøy og militært utstyr», heter det i en erklæring fra Kreml.
Både Russland og Kina stemte for en FN-resolusjon 26. februar som blant annet forbyr all våpeneksport til Kadhafis regime. Men den russiske presiseringen av eksportforbudet gjør langt på vei Russland til en aktivist i det internasjonale arbeidet for å isolere Kadhafi. Men så langt har Russland vært motstander av å innføre flyforbud over libysk territorium.