Frankrike åpner for maktbruk i Syria

Dersom regimet virkelig har brukt kjemiske våpen mot sivile.

ÅPNER FOR MAKTBRUK: Frankrike åpner for maktbruk i Syria dersom regimet virkelig har brukt kjemiske våpen mot sivile. Foto: Reuters/Nour Fourat/NTB Scanpix
ÅPNER FOR MAKTBRUK: Frankrike åpner for maktbruk i Syria dersom regimet virkelig har brukt kjemiske våpen mot sivile. Foto: Reuters/Nour Fourat/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius mener verdenssamfunnet må kunne bruke makt i Syria, hvis regimet i Damaskus virkelig har brukt kjemiske våpen mot sivile.

Men Fabius vil ikke sende bakkestyrker.

Den franske utenriksministeren sa torsdag at hvis FNs sikkerhetsråd ikke makter å fatte en avgjørelse, må de nødvendige beslutningene tas «på annet vis». Han gikk ikke i detaljer om hva han mente med dette, da han uttalte seg om situasjonen til fjernsynsselskapet BFM.

- Verdenssamfunnet må reagere med makt på det som har skjedd i Syria, men det er ikke aktuelt å sende inn soldater på bakken. Frankrikes standpunkt er at det må komme en reaksjon, og da er det snakk om maktbruk, sa Fabius.

Opposisjonen i Syria anklager regjeringsstyrkene i landet for å ha brukt kjemiske våpen til å begå en massakre på over 1 300 sivile i Damaskus-området onsdag. Den syriske regjeringen tilbakeviser dette på det sterkeste.

Amnesty International, Human Rights Watch og andre menneskerettighetsorganisasjoner krever at regimet i Damaskus lar FNs inspektører få besøke åstedet for angrepet. Hvis det virkelig ble brukt kjemiske våpen, er dette en krigsforbrytelse, blir det sagt.

(NTB)