Frankrike avviser at tidenes eldste var en svindler

Slår tilbake mot russiske forskere.

FREMDELES REKORDHOLDER: Over 20 år etter hennes død oppsto det plutselig tvil om verdens eldste person Jeanne Calment faktisk ble 122 år gammel eller ikke. Men en fransk forskningsrapport legger ballen død, og Calment beholder sin plass i Guiness rekordbok. Foto: AFP / NTB scanpix
FREMDELES REKORDHOLDER: Over 20 år etter hennes død oppsto det plutselig tvil om verdens eldste person Jeanne Calment faktisk ble 122 år gammel eller ikke. Men en fransk forskningsrapport legger ballen død, og Calment beholder sin plass i Guiness rekordbok. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Dersom du slår opp i Guinness rekordbok for å finne ut hvem som er tidenes eldste menneske, finner du navnet Jeanne Louise Calment.

Anklaget for identitetstyveri

Den franske kvinnen ble født i Arles i Frankrike 21. februar 1875, og døde først 4. august 1997, 122 år og 164 dager gammel. Det var i alle fall den offisielle historien, fram til noen russiske forskere i januar i år kom med motstridende påstander.

I motsetning til den offisielle historien hevdet matematiker Nikolai Zak og geriater Valerij Novoselo at den gamle kvinnen ikke var den hun hevdet hun var, og at hun ikke var mer enn 99 år gammel da hun døde. En respektabel alder, det også, men definitivt ikke noe for historiebøkene.

De russiske forskerne hevdet at den virkelige Jeanne Calment døde av brysthinnebetennelse i 1934, 59 år gammel, og at hennes datter Yvonne overtok hennes identitet.

Dette skal datteren ha gjort for å slippe å betale skatt på arven.

«Latterlig»

De russiske forskerne underbygget sin påstand med at Calment hadde gjort det ekstremt godt på kognitive tester de siste åra av sitt liv. I testene gjorde hun det like godt som folk i 80- og 90-åra.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer