Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frankrike avviser at tidenes eldste var en svindler

Slår tilbake mot russiske forskere.

FREMDELES REKORDHOLDER: Over 20 år etter hennes død oppsto det plutselig tvil om verdens eldste person Jeanne Calment faktisk ble 122 år gammel eller ikke. Men en fransk forskningsrapport legger ballen død, og Calment beholder sin plass i Guiness rekordbok. Foto: AFP / NTB scanpix
FREMDELES REKORDHOLDER: Over 20 år etter hennes død oppsto det plutselig tvil om verdens eldste person Jeanne Calment faktisk ble 122 år gammel eller ikke. Men en fransk forskningsrapport legger ballen død, og Calment beholder sin plass i Guiness rekordbok. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

Dersom du slår opp i Guinness rekordbok for å finne ut hvem som er tidenes eldste menneske, finner du navnet Jeanne Louise Calment.

Anklaget for identitetstyveri

Den franske kvinnen ble født i Arles i Frankrike 21. februar 1875, og døde først 4. august 1997, 122 år og 164 dager gammel. Det var i alle fall den offisielle historien, fram til noen russiske forskere i januar i år kom med motstridende påstander.

I motsetning til den offisielle historien hevdet matematiker Nikolai Zak og geriater Valerij Novoselo at den gamle kvinnen ikke var den hun hevdet hun var, og at hun ikke var mer enn 99 år gammel da hun døde. En respektabel alder, det også, men definitivt ikke noe for historiebøkene.

De russiske forskerne hevdet at den virkelige Jeanne Calment døde av brysthinnebetennelse i 1934, 59 år gammel, og at hennes datter Yvonne overtok hennes identitet.

Dette skal datteren ha gjort for å slippe å betale skatt på arven.

«Latterlig»

De russiske forskerne underbygget sin påstand med at Calment hadde gjort det ekstremt godt på kognitive tester de siste åra av sitt liv. I testene gjorde hun det like godt som folk i 80- og 90-åra.

De påsto også at ørene og panna hennes så annerledes ut på gamle bilder, og at høyden hennes ikke hadde blitt redusert like mye som andre i hennes alder.

Det ble også pekt på at ordføreren i Calments hjemby hadde kommentert at hun så veldig ung ut for alderen da han besøkte henne i forbindelse med hennes 100-årsdag, og at Calments visstnok i seinere år skulle ha beordret brenning av ungdomsbilder av seg selv.

– Som lege har jeg alltid tvilt på alderen hennes. Muskelsystemet hennes var i en helt annen tilstand enn folk i samme alder. Hun kunne sitte oppreist uten støtt. Hun hadde ingen tegn til demens, sa Novoselov da den russiske rapporten ble offentliggjort, ifølge The Telegraph.

Da forskningsrapporten ble publisert i januar i år ble den møtt med både ros og fordømmelse. Den daværende ordføreren i Calments hjemby Arles, Michel Vauzelle, var blant dem som omtalte rapporten som «fullstendig umulig og latterlig», ifølge NTB.

Slår tilbake mot russerne

Uavhengig av hvor stor tiltro folk festet til rapporten, utløste den ny forskning i Frankrike. Denne uka ble resultatene presentert, og konklusjonen der er klar, ifølge BBC.

«De ekte faktaene bygger opp under at Jeanne Calment er den eldste personen noensinne», heter det i rapporten, som omtaler russernes påstander som en «konspirasjonsteori» bygget på «unøyaktige faktum».

Blant forskerne som nå har tatt en ny kikk på Calments lange liv er Jean-Marie Robine, som har spesialisert seg på å forske på folk som blir mer enn 110 år gamle.

Han intervjuet selv Calment på 90-tallet, og analyserte de opprinnelige dataene som ble brukt for å verifisere Calments identitet, sammen med fersk informasjon, for å vise at «det var verken skattesvindel eller forfalskning av Jeanne Calments identitet».

Forskerne slo også tilbake mot russernes påstander om at det er umulig å bli så gammel som Calment ble. Franskmennene fastslår at statistisk sett kan én av hver tiende million som når 100 år, bli så gammel som 123 år.

«Det er definitivt en lav sannsynlighet, men det er langt unna å gjøre Calment til en statistisk umulighet», skriver forskerne, og slår fast:

«Alle dokumentene vi har fått tak i motsier den russiske teorien».

På bakgrunn av rapporten avslo en lokal domstol å endre Calments fødselsattest.

VERDENS ELDSTE: Skilpadden Jonathan er verdens eldste landdyr. I videoen blir han vasket for første gang på 184 år. Video: St. Helena Government Vis mer

Elsket rampelyset

Når det gjelder Calment selv så var hun en fargerik karakter, som ifølge nyhetsbyrået AFP pleide å fleipe med at Gud hadde glemt henne. Hun begynte å tiltrekke seg oppmerksomhet på 90-tallet, da alderen hennes begynte å bli rekordhøy.

Hun elsket rampelyset, og i forkant av sin 120-årsdag sa hun:

– Jeg venter på døden og journalistene.

Blant historiene hun fortalte fra et langt liv var at hun møtte Vincent Van Gogh i 1888, da han kjøpte maling av hennes onkel. Ifølge Calment var Van Gogh «fryktelig stygg» og «en forferdelig karakter».

Calments delte også det hun mente var oppskriften på et langt liv, som må sies å være langt morsommere enn den man ville fått om man spurte en lege.

For ifølge rekordholderen var daglige doser med sjokolade, olivenolje og portvin, pluss en sigarett i ny og ne, veien til et langt, og formodentlig godt, liv.

Og kanskje burde flere følge Calments livsoppskrift, for hittil har ingen kommet i nærheten av å nå hennes høye alder. Den som har kommet nærmest er amerikanske Sarah Knauss, som var 119 år og 97 dager gammel da hun døde 30. desember 1999.

Verdens eldste nålevende person er 116 år gamle Kane Tanaka fra Japan. Hun ble født 2. januar 1903.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling