Frankrike ber FN styrke våpeninspeksjonene

Frankrike foreslår å styrke FNs våpeninspeksjoner i Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Gitt valget mellom militær intervensjon og inspeksjoner som er utilstrekkelige på grunn av Iraks manglende samarbeid, må vi gå inn for en kraftig styrking av inspeksjonene, sa Frankrikes utenriksminister Dominique de Villepin i sitt innlegg etter USAs utenriksminister Colin Powells tale til FNs sikkerhetsråd.

- La oss doble eller tredoble antallet inspektører. La oss åpne flere regionale kontorer. La oss gå lenger enn dette. Kunne vi ikke for eksempel opprette en egen gruppe som kunne overvåke stedene og områdene som allerede er blitt inspisert, sa de Villepin.

Den franske utenriksministeren la likevel til at dersom våpeninspeksjonene i Irak mislykkes, må Sikkerhetsrådet vurdere muligheten for en krig mot landet.

- Dersom våpeninspeksjonene ikke lykkes utelukker vi ingen alternativer, inkludert, som en siste utvei, militær aksjon, slik vi har sagt hele tiden, sa de Villepin.

Storbritannias utenriksminister Jack Straw ga som forventet sin fulle støtte til Colin Powells presentasjon.

- Storbritannia vil ikke ha krig. Men logikken til FN-resolusjon 1441 er uunngåelig: tiden er svært kort. Dersom Irak fortsetter å motarbeide FN må Sikkerhetsrådet ta sitt ansvar, sa Straw.

Ifølge Straw vil Sikkerhetsrådet få en oppdatering fra våpeninspektørene 14. februar.

(NTB)