Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frankrike ber Israel stanse flyraid mot FN-styrker

Øverstkommanderende for FN-styrkene i Libanon utelukker ikke bruk av militære maktmidler mot noen av partene i konflikten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Øverstkommanderende for de franskledede FN-styrkene i Libanon, Alain Pellegrini, utelukker ikke bruk av militære maktmidler mot noen av partene i konflikten mellom Israel og Hizbollah. Samtidig ber han Israel om å stanse de «falske» flyangrepene over det sørlige Libanon.

- Det er bare de franske styrkenes evne til å beherske seg som har forhindret alvorlige følger av flyraidene, sier generalen i et intervju med den konservative franske avisa Le Figaro på fredag.

- Jeg ber Israel om å stanse disse raidene. Disse overflygningene kan gi Hizbollah anledning til å gå til motangrep. Det er forskjell på en overflygning i 5000 meters høyde og et krigsfly som simulerer angrep mot bakken. Alvorlige konsekvenser ble unngått på grunn av de franske styrkenes beherskelse og kaldblodighet, sier Pellegrini.

- To sekunder fra nedskytning

Den franske regjeringen forlanger at Israel stanser overflygningene etter at franske FN-styrker var nær ved å skyte ned Israelske krigsfly for under to uker siden.

- Den 31. oktober dykket Israelske F-15 jagerfly gjentatte ganger ned mot franske styrkers posisjoner i Sør-Libanon. To sekunder senere ville det ha blitt skutt mot flyet som direkte truet våre styrker, sa forsvarsminister Michele Alliot-Marie i den franske nasjonalforsamlingen onsdag kveld.

Israelske myndigheter sier overflygningene er nødvendige for å overvåke om Hizbollah overholder FNs krav, og hevder at de samarbeider med FNs fredsstyrker for å unngå misforståelser.

Pellegrini har en annen versjon:

VIL HA SLUTT PÅ «FALSKE» FLYANGREP: Frankrikes forsvarsminister Michele Alliot-Marie(t.v.), og øverstkommanderende for de franskledede FN-styrkene i Libanon, Alain Pellegrini(t.h.), har sett seg lei på «falske» flyangrep fra det israelske flyvåpenet. Foto: REUTERS
VIL HA SLUTT PÅ «FALSKE» FLYANGREP: Frankrikes forsvarsminister Michele Alliot-Marie(t.v.), og øverstkommanderende for de franskledede FN-styrkene i Libanon, Alain Pellegrini(t.h.), har sett seg lei på «falske» flyangrep fra det israelske flyvåpenet. Foto: REUTERS Vis mer

- Israel ønsker å overvåke FN-styrkenes aktiviteter, både på bakken og til havs. De stoler ikke på oss. Israelerne har fortalt oss at de vil fortsette med overflygningene så lenge de to kidnappede Israelske soldatene ikke har kommet til rette.

Det var denne kidnappingen som var gnisten som antente krigen mellom Libanon-baserte Hizbollah og Israel i sommer.

- Vil presse det internasjonale samfunnet

I et internt dokument fra det israelske forsvaret heter det at det israelske flyvåpenets overflygninger i Sør-Libanon delvis har til hensikt å presse det internasjonale samfunnet til å ta affære for å stanse våpensmugling til Hizbollah og for å få frigitt de to kidnappede israelske soldatene, fortalte en talsmann for det israelske forsvarsdepartementet til nyhetsbyrået Associated Press i Jerusalem for en uke siden.

Fortsetter overflygningene

Den franske generalen sier til Le Figaro at det kan virke som om Israel har opplysninger om at det foregår våpensmugling til Hizbollah via grensen mellom Syria og Libanon.

- Israelerne har fortalt oss at de vil fortsette med disse overflygningene så lenge våpensmuglingen fortsetter, sier Pellegrini. - Israelerne påstår at det har vært en økning i Hizbollahs militære aktiviteter i området den siste tiden, men vi har for øyeblikket ingen opplysninger som tyder på dette.

Utelukker ikke maktbruk

image: Frankrike ber Israel stanse flyraid mot FN-styrker

- Jeg utelukker det ikke, svarer Pellegrini på direkte spørsmål fra Le Figaro om han utelukker bruk av militære virkemidler mot noen av partene i konflikten.

- Vi har mulighet til det gjennom vårt mandat, men det er absolutt siste utvei. Før det kommer dithen, har vi et helt sett av graderinger.

De franske FN-styrkene i Libanon består for øyeblikket av 9500 soldater. Ytterligere 2000 soldater ankommer Libanon i slutten av november eller begynnelsen av desember.

Hele Norges coronakart