Frankrike ber om metalldetektorer ved togstasjoner

Melder AFP.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Regjeringen i Frankrike ber togselskapet SNCF om å vurdere å innføre samme sikkerhetskontroller som ved flyplasser på landets togstasjoner, melder nyhetsbyrået AFP, etter terrorangrepene i Paris fredag, som drepte 129 mennesker.

Økologiminister Ségolène Royal, som også har ansvar for transport, ønsker seg metalldetektorer ved togstasjonene.

- Jeg har bedt SNCF om å se på muligheten for å innføre disse tiltakene, slik at det er samme type kontroller som det er for å gå om bord i et fly, sier Royal.

SNCF har ansvaret for togtrafikken og 3000 togstasjoner i Frankrike.

Knyttes til togangrep Den 28 år gamle belgieren Abdelhamid Abaaoud som av fransk politi blir pekt ut som hjernen bak terrorangrepene mot Paris, er også blitt koblet til 26-åringen som i august gikk til angrep med angrepsrifle, pistol og kniv på et hurtigtog fra Amsterdam til Paris. Mannen ble stoppet av to amerikanske soldater i sivil, som tilfeldigvis var på toget.

Franske myndigheter har gjennomført 128 antiterroraksjoner i natt. Natta før hadde fransk politi gjennomført 168 antiterroraksjoner.

Krisetilstand President Francois Hollande har allerede bedt om tre måneders «krisetilstand». Den franske presidenten har i utgangspunktet kun anledning til å erklære untakstilstand i tolv dager.

Krisetilstanden i Frankrike vil gi politi og det militære en rekke utvidede fullmakter.

Politiet kan i følge denne loven:

• Beordre portforbud.
• Innføre begrensninger på hvor befolkningen kan reise.
• Beordre forbud mot større folkeforsamlinger i gitte områder.
• Etablere sikkerhetssoner med full overvåking.
• Stenge offentlige steder som restauranter, teatre og barer.
• Gjennomføre ransakinger av hus og personer uten domstolbeslutning.
• Beordre husarrest.
• Beslaglegge våpen selv om de er i lovlig eie.

I en erklæring skriver regjeringen at loven også gir hjemmel for å innføre sensur over mediene, men at det ikke er omfattet av de fullmaktene som regjeringen nå har gitt.

Forrige gang kriselovene var i bruk var under opptøyene i Paris´forsteder i 2005. Lovene ble også brukt i 1984 da det var opptøyer i franske Ny-Caledonia, en øygruppe i Stillhavet under fransk administrasjon.

Innføring av «krisetilstand» må ikke forveksles med innføring av unntakstilstand, som er et enda mer drastisk virkemiiddel. Da oppheves alle ordinære lover midlertidig.

Dagbladet oppdaterer saken