Frankrike blokkerer NATO-hjelp til Tyrkia

Frankrike og Belgia vil ikke at NATO skal hjelpe Tyrkia med å planlegge defensive forberedelser i tilfelle et angrep fra Irak. Det kunngjorde en NATO-diplomat mandag.Norge ligger lavtPetersen bekymretForsker alvorlig bekymret

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NATO-landene hadde frist til mandag klokka 10 for å komme med innvendinger mot USAs forespørsel om å utplassere Patriot-raketter, Awacs-overvåkingsfly og utstyr til å beskytte mot atomangrep, kjemiske våpen og biologiske våpen i Tyrkia. Hvis ingen av de 19 NATO-landene hadde protestert, ville USA ha fått hjelpen landet ønsker til Tyrkia.

Men klokka 9 i dag morges, en knapp time før fristen gikk ut, kom meldingen fra Frankrike om at landet blokkerer NATO-hjelpen til Tyrkia.

Nå ber Tyrkia om formelle konsultasjoner med sine NATO-allierte om forsvar av sitt territorium i tilfelle krig mot Irak, sier en NATO-kilde til NTB.

Det er første gang et NATO-land har aktivert NATO-paktens artikkel 4, som åpner for at et medlemsland som føler sin sikkerhet truet, kan be om konsultasjoner.

Det er innkalt et nytt ekstraordinært møte i NATOs råd i ettermiddag for å diskutere Tyrkias forespørsel.

Innkalt til hastemøte

- De ringte akkurat nå for å si at de «bryter tausheten», sier NATO-kilden, med henvisning til at NATO vanligvis diskuterer seg frem til en løsning alle medlemslandene kan godta. Dramatikken er stor etter vedtaket: NATO er ikke beslutningsdyktig.

Dét klarte ikke alliansen denne gangen, og NATO varslet mandag et ekstraordinært møte om Irak-krisen i løpet av formiddagen.

Belgia og Frankrike mot

Frankrike står ikke alene: Både Tyskland og Belgia er mostandere av å utplassere raketter i Tyrkia fordi «det får det til å se ut som om krig er uunngåelig, ifølge de to landene.

Allerede klokka 10.30 ble medlemmene av NATOs rådsmøte innkalt til ekstraordinært møte. Norges NATO-ambassadør Kai Eide deltar på møtet.

Tidligere mandag varslet Belgias utenriksminister at han ikke hadde endret mening siden søndag, da landet sa at det ville gå mot at NATO skal bidra i planleggingen av en forsterkning av Tyrkias forsvar i tilfelle et angrep fra Irak.

Dermed er Belgia på linje med Frankrike.

- Vi har denne morgenen bestemt oss for å bryte taushetsprosedyren, sier Belgias utenriksminister Louis Michel til den franske radiokanalen Europe 1.

Landets motstand mot NATO-hjelp til Tyrkia i denne fasen av Irak-krisen ble senere bekreftet av en diplomat.

Feil signal

Louis Michel sier han har vært i kontakt med sin franske kollega Dominique de Villepin, og at de to er blitt enige om at å styrke NATOs forsvarsverk ville sende et signal om at en krig mot Irak allerede var i gang.

Frankrike, Belgia og Tyskland mener NATO-hjelp til Tyrkia allerede nå kan ødelegge for de videre diplomatiske bestrebelsene på å finne en løsning på Irak-krisen.

- En skam

En rekke land, blant andre USA, Storbritannia, Norge og Danmark, har hele tiden ment at NATO må støtte Tyrkia, som er det eneste NATO-landet med en direkte grense mot Irak.

Mandag var både USAs utenriksminister Colin Powell, den nasjonale sikkerhetsrådgiveren Condoleezza Rice og forsvarsminister Donald Rumsfeld ute med krass kritikk av Belgia og Frankrike.

- Visse medlemsland har blokkert denne forespørselen. Det er en skam, sier Rumsfeld.

Petersen: -Uheldig

Også den norske utenriksministeren Jan Petersen mener medlemmene i FNs sikkerhetsråd må komme til enighet snarest mulig.

- Jeg syns det er uheldig at Sikkerhetsrådet er i åpen konflikt med hverandre. Jeg tror vi som ikke er medlemmer av Sikkerhetsrådet, må kunne kreve at Rådets medlemmer setter seg sammen og greier å sende noenlunde entydige signaler til Bagdad, slik at presset på det irakiske regimet om å samarbeide, blir opprettholdt, sier Petersen til NRK.

<B>STOPPES: Det er Patriot-raketter av denne typen som etter planen skulle utplasseres for å forsvare NATO-landet Tyrkia. Utskytingsrampene er flyttbare og brukes til å skyte ned fiendtlige raketter. Her er en amerikansk utskytingsrampe for Patriot-raketter under en øvelse i Kuwait.
<B>FULLTREFF: USAs forsvar tester en Patriot-rakett i New Mexico. Bildet viser at den klarte å skyte ned krysserraketten uten problemer.