BYGDE KOPI: Under første verdenskrig bygde Frankrike kopier av kjente deler av Paris som Triumfbuen og Operaen for å lure tyske bombefly. Her fra den ekte Triumfuben under en markering av at 93 år siden slutten på 1. verdenskrig 11. november i år. Foto: AFP/LIONEL BONAVENTURE/SCANPIX
BYGDE KOPI: Under første verdenskrig bygde Frankrike kopier av kjente deler av Paris som Triumfbuen og Operaen for å lure tyske bombefly. Her fra den ekte Triumfuben under en markering av at 93 år siden slutten på 1. verdenskrig 11. november i år. Foto: AFP/LIONEL BONAVENTURE/SCANPIXVis mer

Frankrike bygde Lure-Paris for å lure tyskerne

Et annet Paris, med både triumfbue og Gard Du Nord, ble bygd for å lure tyske piloter under første verdenskrig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Hvordan redder du Paris fra tyske bombefly under første verdenskrig», spør det amerikanske nyhetsmagasinet Times i dag.

«Ved å bygge et Lure-Paris i full størrelse, selvfølgelig!», er deres eget svar på spørsmålet.

Ville lure tyske piloter Det er den franske avisen La Figaro som har funnet bilder og planer over den falske byen. Militære planleggere ville lure tyske piloter til å ødelegge den falske byen framfor den ekte.

Byen lå i utkanten av den ekte hovedstaden og hadde luregater med elektrisk lys, kopier av Paris-bygninger og til og med en kopi av Gare du Nord, som i dag er togstasjonen hvor ekspresstog nå går til og fra London.

«Dette er en ekstraordinær historie, som til og med få Paris-beboere kjenner til», sier den franske historikeren Jean-Claude Delarue, ifølge den britiske avisa The Telegraph.

En falsk by Professoren mener at planene viser hvor alvorlige militære under første verdenskrig tok den nye trusselen fra bombeflyene. Den falske byen ble planlagt av det franske luftvernet, Défense Contre Avions (DCA), helt mot slutten av krigen i 1918. Første verdenskrig var over 11. november 1918.

På denne tiden var fortsatt radaren i sin spede barndom og de tyske bombeflyene, Gotha G.V., var veldig primitive. Det franske luftvernet valget et område i nærheten av den lille pendlerbyen Maisons-Laffitte, som ligger langs elven Seine på samme måten som hovedstaden.

Kopier av kjente deler av Paris som Triumfbuen og Operaen ble bygget opp, i likhet med industriområder som Saint-Denis og Aubervilliers.   

Ned til minste detalj The Telegraph skriver at man brukte private firmaer til å bygge opp den falske byen. I tillegg brukte de den berømte lysinginøren Fernand Jacopozzi til å belyse byen. Etter krigen fikk han lov til å belyse Eiffeltårnet, Operaen og Triumfbuen for første gang.

EN EKTE BYThe Telegraph skriver at man brukte private firmaer til å bygge opp den falske byen. I tillegg brukte de den berømte lysinginøren Fernand Jacopozzi til å belyse byen. Etter krigen fikk han lov til å belyse Eiffeltårnet, Operaen og Triumfbuen for første gang. Foto: SCANPIX
EN EKTE BYThe Telegraph skriver at man brukte private firmaer til å bygge opp den falske byen. I tillegg brukte de den berømte lysinginøren Fernand Jacopozzi til å belyse byen. Etter krigen fikk han lov til å belyse Eiffeltårnet, Operaen og Triumfbuen for første gang. Foto: SCANPIX Vis mer

Trekopier av byene ble lagd ned til minste detalj, inkludert gjennomsiktig maling for å få fabrikkvinduene til å se skitne ut. Hvite, gule og røde lamper ble også brukt for å gi inntrykk av det var maskiner inni fabrikkene. Også falske togskinner og tog ble delvis belyst om kvelden.

På tross av dette, var ikke den falske byen ferdig den siste gangen tyskerne bombet Paris i september 1918. Dermed ble byen aldri prøvd ut.

Den falske byen ble raskt revet ned etter krigen og har, ifølge professor Delarue, for lengs blitt bygget over. 

FALSK TOGSTASJON: Byen lå i utkanten av den ekte hovedstaden og hadde luregater med elektrisk lys, kopier av Paris-bygninger og til og med en kopi av Gare du Nord (bildet), som i dag er togstasjonen hvor ekspresstog nå går til og fra London. Her er et bilde av den ekte togstasjonen i 2007. Foto: AP/FRANCOIS MORI/SCANPIX
FALSK TOGSTASJON: Byen lå i utkanten av den ekte hovedstaden og hadde luregater med elektrisk lys, kopier av Paris-bygninger og til og med en kopi av Gare du Nord (bildet), som i dag er togstasjonen hvor ekspresstog nå går til og fra London. Her er et bilde av den ekte togstasjonen i 2007. Foto: AP/FRANCOIS MORI/SCANPIX Vis mer