- Frankrike deltok i folkemordet i Rwanda

Ifølge en ny rapport fra den rwandiske regjeringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frankrike spilte en aktiv rolle under folkemordet i Rwanda i 1994, ifølge en ny rapport fra den rwandiske regjeringen.

- Franske styrker var direkte involvert i drap på tutsier og hutuer som ble beskyldt for å skjule tutsier. Franske soldater begikk en rekke voldtekter mot overlevende tutsier, heter det i en uttalelse fra det rwandiske justisdepartementet etter at rapporten var blitt presentert i Kigali tirsdag.

Rapporten, som er utarbeidet av en rwandisk granskingskommisjon, anklager flere franske politikere og militærtjenestemenn og mener de bør straffeforfølges.

Frankrike var klar over forberedelsene til folkemordet, bidro til planleggingen av massakrene og tok aktivt del i drapene, ifølge rapporten.

Franske myndigheter har ikke kommentert innholdet i den 500 sider lange rapporten.

Myndighetene i Kigali har tidligere anklaget Paris for å ha bidratt til opplæring av soldater og militser som utførte massakrene, og gitt støtte til hutu-ledere som organiserte massedrapene. Franske myndigheter har avvist anklagene og sier at landets soldater kun hjalp til med å beskytte folk i Rwanda.

Folkemordet i Rwanda krevde om lag 800.000 menneskeliv, flesteparten av dem tutsier og moderate hutuer.

(NTB)

FRANSK TILSTEDEVÆRELSE: Frankrike var klar over forberedelsene til folkemordet, bidro til planleggingen av massakrene og tok aktivt del i drapene, ifølge rapporten. Her er franske soldater fotografert i Rwanda i 1994. Foto: AFP/PASCAL GUYOT/Scanpix
FRANSK TILSTEDEVÆRELSE: Frankrike var klar over forberedelsene til folkemordet, bidro til planleggingen av massakrene og tok aktivt del i drapene, ifølge rapporten. Her er franske soldater fotografert i Rwanda i 1994. Foto: AFP/PASCAL GUYOT/Scanpix Vis mer
- Frankrike deltok i folkemordet i Rwanda