Raser mot atompakt:

- Frankrike er ofte sure

Da Joe Biden offentliggjorde den hemmelige atomavtalen, tapte Frankrike ansikt og over 320 milliarder kroner. Nå er franskmennene i harnisk.

FORBANNA: Frankrike er i harnisk etter at USA, Australia og Storbritannia gikk sammen om en avtale som koster Frankrike over 320 milliarder kroner. Her er USAs president Joe Biden og Emmanuel Macron i et mer lystig lag. Foto: AFP / NTB
FORBANNA: Frankrike er i harnisk etter at USA, Australia og Storbritannia gikk sammen om en avtale som koster Frankrike over 320 milliarder kroner. Her er USAs president Joe Biden og Emmanuel Macron i et mer lystig lag. Foto: AFP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

På sin høyre flanke var Australias statsminister Scott Morrison, på sin venstre flanke var Storbritannias statsminister Boris Johnson. I midten sto USAs president Joe Biden.

Sammen kunngjorde Biden, Morrison og Johnson tidligere denne uka at de tre landene hadde inngått en atompakt, og så fort sikkerhets- og atompakten ble kjent natt til torsdag norsk tid, måtte Frankrike - motvillig - erkjenne to ting:

Med et pennestrøk og en tale hadde franskmennene tapt over 37 milliarder dollar - over 320 milliarder norske kroner - og, kanskje enda viktigere, de hadde tapt ansikt.

Bryter gigantavtale

Avtalen knytter USA, Australia og Storbritannia sammen i et forsvarssamarbeid i de samme havområdene Kina de siste åra har forsøkt å legge under sin kontroll.

Pakten legger også til rette for at Australia skal få bygget sine egne atomdrevne ubåter med teknologi fra Storbritannia og USA. Og det er nettopp dét som provoserer Frankrike.

For i 2016 skrev Australia under på en avtale med Frankrike om å kjøpe tolv dieseldrevne ubåter av dem. Avtalen var verdt 37 milliarder dollar.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer