- Frankrike er under angrep

Nok et terrorangrep ryster Frankrike.

TERROR: Torsdag 29. oktober var en mørk dag for Frankrike. Dette har skjedd. Video: Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer
Publisert

I morgentimene torsdag ble tre personer drept og flere skadd i det som etterforskes som et terrorangrep i Frankrike. Det bekrefter både lokalt politi og franske myndigheter.

Angrepet fant sted i kirken Notre-Dame i sentrum av den populære turistbyen Nice, hvor en mann gikk til angrep med kniv.

Det er helt tydelig at Frankrike er under angrep, sa president Emmanuel Macron i etterkant og understreket at landet ikke ville vike fra sine verdier som følge av angrepet.

Presidenten omtaler hendelsen som «et islamistisk terrorangrep». Han kondolerer overfor landets katolikker, og oppfordrer alle landets innbyggere om å stå sammen og ikke «gi etter for splittelsens ånd».

HØY BEREDSKAP: Det er høy beredskap utenfor Notre-Dame-kirken i Nice etter at tre personer ble drept og flere skapp i et kirkeangrep torsdag morgen. Foto: Eric Gaillard / AFP / NTB
HØY BEREDSKAP: Det er høy beredskap utenfor Notre-Dame-kirken i Nice etter at tre personer ble drept og flere skapp i et kirkeangrep torsdag morgen. Foto: Eric Gaillard / AFP / NTB Vis mer

Fikk halsen skåret over

Christian Estrosi, ordføreren i Nice, bekrefter at tre personer skal ha blitt drept. En av dem, trolig en 70 år gamme kvinne, skal ha fått halsen skåret over.

Estrosi opplyser om at to av ofrene mistet livet inne i kirken. Det tredje offeret flyktet og søkte tilflukt på et serveringssted i nærheten av åstedet, men døde seinere av skadene, skriver Nice-Matin. Torsdag kveld ble det bekreftet at et av ofrene, Vincent Loquès, var kirkearbeider i Notre-Dame-kirken.

Gjerningsmannen ble skutt av politiet og fraktet til sykehus for behandling. Under pågripelsen skal han «ustanselig» ha ropt «Allahu Akbar».

Den mistenkte gjerningspersonen er en 21 år gammel mann fra Tunisia. Nyhetsbyrået AFPs kilder, som skal være tett på etterforskningen, opplyser om at mannen kom til Frankrike for få uker siden.

Flere pågripelser: Ville kopiere Nice-angrep

Noen timer seinere ble en mann arrestert i nærheten av en kirke i Sartrouville, et område nord i landet, etter å ha prøvd å kopiere angrepet i Nice, skriver den franske storavisa Le Parisien. Ifølge avisas informasjon skal mannen ha betrodd seg til sin egen far om hva det var han ønsket å gjøre. Faren varslet deretter politiet.

Mannen ble pågrepet torsdag ettermiddag, ikke langt fra kirken, og var trolig i besittelse av en kniv.

Fransk politi pågrep også en bevæpnet mann i 20-åra med kniv i Lyon. Mannen ble pågrepet da han var i ferd med å gå om bord på en trikk, ifølge AFPs etterforskningskilder.

ETTERFORSKES SOM TERROR: Politiet etterforsker angrepet som et terrorangrep, og gjør undersøkelser i kirken. Foto: Eric Gaillard / AP / NTB
ETTERFORSKES SOM TERROR: Politiet etterforsker angrepet som et terrorangrep, og gjør undersøkelser i kirken. Foto: Eric Gaillard / AP / NTB Vis mer

Ifølge den franske ambassaden i den saudiarabiske byen Jeddah, ble også en sikkerhetsvakt skadd i et knivangrep torsdag morgen.

Hever beredskapsnivået

I kjølvannet av angrepet, som politiet etterforsker som terror, besluttet den franske statsministeren Jean Castex å heve sikkerhetsnivået til høyeste nivå i hele landet, som innebærer fare for attentat.

- Vi vil gå fra 3000 til 7000 soldater som en del av Operasjon Sentinel, fastslår presidenten og understreker at sikkerheten økes særlig på skoler og i kirker.

Krever tiltak mot islamistisk terror

Dagens angrep er imidlertid ikke det første islamistiske terrorangrepet som ryster Frankrike.

I 2016 ble Nice utsatt for et terrorangrep som tok livet av 86 personer og skadet 458 da en islamist kjørte inn i en folkemengde på byens strandpromenade med en lastebil.

For knappe to uker ble den franske ungdomsskolelæreren Samuel Paty (47) ble halshogd utenfor Paris etter å ha vist Muhammed-karikaturer i forbindelse med sin undervisning i ytringsfrihet. I etterkant av angrepet gjennomførte fransk politi razziaer hjemme hos en rekke militante islamister. Macron bekreftet at myndighetene vurderte å tvangsoppløse 50 muslimske organisasjoner i kjølvannet av drapet, og forberedte seg på å deportere over 200 innvandrere med ekstrem religiøs tro.

Det vekket store reaksjoner blant muslimer over hele verden. Torsdag ble landet nok en gang rammet av et islamistisk angrep.

Nå krever Estrosi at det innføres tiltak mot islamistisk terror.

– Det er islamistisk barbari som nok en gang har utspilt seg her i Nice. Vi kan ikke lenger nøye oss med fredslover i møtet med islamistisk fascisme, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer