Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Plastforbud i Frankrike

Frankrike forbyr plastbestikk, plastbeger og engangs-servise i plast

Kan ha brutt EU-regelverk. 

DETTE ER FORBUDT FRA 2020: Engangsservise i plast blir forbudt i Frankrike om fire år. Foto: AP/Bertrand Combaldieu
DETTE ER FORBUDT FRA 2020: Engangsservise i plast blir forbudt i Frankrike om fire år. Foto: AP/Bertrand Combaldieu Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Frankrike har vedtatt en ny lov der landet forbyr plastkopper, plastbestikk og servise laget av plast. Målet er at alt engangs-servise skal kunne komposteres og være laget av biologisk materiale. Det skriver den franske avisa Le Monde.

I juli trådte omsider landets omstridte forbud mot plastposer i kraft. Forbudet gjelder plastposer som er tynnere enn 0,05 millimeter.

Den nye loven mot plastservise trer i kraft i 2020, og er en del av Frankrikes ambisiøse plan for å mer effektivt håndtere klimaendringene.

Frankrike vedtok i 2015 også en lov som forbyr de store matvarekjedene å destruere usolgte matvarer. Loven ble enstemmig vedtatt i den franske nasjonalforsamlingen, og pålegger supermarkedene å donere usolgt men fortsatt spiselig mat til veldedighet, eller sørge for at kassert mat går til dyrefor.

Kan ha brutt EU-regelverk

Flere miljøorganisasjoner hyller forbudet, mens andre hevder at landet har brutt EUs regler om fri flyt av varer.

Organisasjonen som representerer europeiske emballasjeprodusenter, Pack2Go Europe, sier de vil bekjempe denne loven og organisasjonen håper dette ikke vil spre seg til resten av kontinentet, skriver The Independent.

- Vi oppfordrer EU-kommisjonen til å gjøre det rette, å gå rettslige skritt mot Frankrike for å krenke europeisk lov. Hvis ikke de gjør det, gjør vi, sier generalsekretær i organisasjonen Eammon Bates til AP.

- Kan gjøre problemet verre

Bates mener det ikke er bevist at biologiske materialer er fordelaktig for miljøet, og at dette nye forbudet kan gjøre situasjonen verre fordi folk misforstår hva som faktisk kan brytes ned i naturen.

- Forbudet vil bli forstått av forbrukerne som tror at det er greit å kaste emballasje av biologisk materiale i naturen etter bruk, fordi de tror emballasjen lett brytes ned i naturen. Det er tull, og dette kan gjøre problemet enda verre, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media