KAN SELGE SKIP: Frankrike har havnet i en lei klemme i forbindelse med en kontrakt om salg av to hangarskip til Russland. Foto: AP Photo/Laetitia Notarianni
KAN SELGE SKIP: Frankrike har havnet i en lei klemme i forbindelse med en kontrakt om salg av to hangarskip til Russland. Foto: AP Photo/Laetitia NotarianniVis mer

Frankrike forhandler med Putin om krigsskip

Kan selge to hangarskip.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frankrike har havnet i en lei klemme i forbindelse med en kontrakt om salg av to hangarskip til Russland.

Russland tegnet i 2011 kontrakt med Frankrike om kjøp av to hangarskip i Mistral-klassen til en verdi av drøyt 10 milliarder kroner.

De to hangarskipene kan frakte helikoptre, landgangsfartøy og hundrevis av soldater, og det første skulle etter planen ha blitt levert i fjor høst, mens det andre skulle ha vært levert i år.

Russlands annektering av Krim-halvøya og støtte til separatister i Øst-Ukraina har imidlertid fått Frankrike til å stanse leveringen av de to skipene.

Forventer Russlands viseforsvarsminister Jurij Borisov slo i november i fjor fast at ledelsen i Moskva forventer at Frankrike holder sin del av kontrakten, men noe skip er ennå ikke levert.

President Vladimir Putin sa i forrige uke at forskuddet for de to hangarskipene må tilbakebetales, men Russland kan også komme til å kreve kompensasjon for kontraktsbrudd.

- Det er selvsagt et dårlig tegn når skip ikke blir levert i henhold til kontrakten, men det har ingen betydning når det gjelder styrken til vårt forsvar, sa Putin.

Må finne utvei President François Hollande bekreftet i et intervju søndag at Frankrike nå er i forhandlinger med Russland om de to skipene.

- Dette er fortsatt gjenstand for diskusjoner. Vi forhandler og må finne en vei ut av denne krisen, sa Hollande til Canal Plus.

Hvilket utfall striden får, er fortsatt uklart. Dersom Frankrike leverer de to hangarskipene, vil de få massiv kritikk fra EU og USA. Dersom de bryter kontrakten, vil de trolig måtte betale en stor bot for kontraktsbrudd.

Fredag møtes Hollande og Putin i Armenia, og det er ventet at de der vil bli enige om en løsning.

(NTB)