Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frankrike har mer enn 10 000 personer på terrorliste

Terrorist sto på lista i over to år uten at politiet fikk stanset han.

TERROR-LISTE: Belgisk politi ransaket søndag flere hus i Molenbeek i nært samarbeid med sine franske kolleger. Frankrike har ei liste bestående av mer enn 10 000 navn på personer som mistenkes for å være potensielle sikkerhetstrusler. Foto: Danny Gys / NTB Scanpix
TERROR-LISTE: Belgisk politi ransaket søndag flere hus i Molenbeek i nært samarbeid med sine franske kolleger. Frankrike har ei liste bestående av mer enn 10 000 navn på personer som mistenkes for å være potensielle sikkerhetstrusler. Foto: Danny Gys / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Frankrike har ei liste bestående av mer enn 10 000 navn på personer som mistenkes for å være radikaliserte eller for å være potensielle sikkerhetstrusler, ifølge nyhetsbyrået AFP

Ifølge AFPs politikilder oppdateres lista hver dag og inneholder informasjon om personer som mistenkes for å være medlem av terrorgrupper. 

Paris-terrorist på lista Den franske statsborgeren Omar Ismail Mostefai (29), som var en terroristene som angrep Paris fredag, skal være på lista. 

Ismail ble identifisert av fransk politi natt til søndag, ut fra en fingertupp som ble funnet og identifisert inne i konsertsalen Bataclan, hvor 89 mennesker ble drept under angrepet fredag.

Til sammen deltok åtte personer i angrepet som rammet flere områder i Paris.

Flere av navnene på lista skal være kjent for franske sikkerhetsstyrker eller dømt for terrorhandlinger, mens andre er mistenkt for enten å ha blitt eller forsøkt radikalisert.

Lista har totalt 15 kategorier, hvor alt fra fotball-hooligans og fremmedkrigere listes opp. 

Dukket opp to år før angrep Yassin Salhi (35), som kjørte en varebil utstyrt med islamistflagg inn i noen gassbeholdere på et fabrikkområde i byen Saint-Quentin-Fallavier i Frankrike i juni, skal ha vært på lista i over to år, men hadde aldri vekket oppmerksomheten til politiet. 

Ifølge AFP kunne dette skje fordi de mistenkte som havner på lista ikke automatisk blir overvåket.

- Lista er mer eller mindre en indikator, som et termometer som man må mate med informasjon og overvåke hele tiden for at den skal være effektiv, sier en politikilde til AFP.

Før Salhi krasjet varebilen inne på fabrikkområdet hadde han også halshugget sin egen sjef, og spiddet hodet hans på inngangsporten til fabrikken. Hodet var tullet inn i et tøystykke hvor det fremgikk på arabisk at «det finnes ingen annen Gud enn Gud, og Muhammed er hans profet». 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling