Frankrike i flammer

For tolvte natt på rad har politiet stått maktesløse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Følte at noe var galt da jeg hørte sirenene

1408 biler brant i natt

(Dagbladet.no): 9.500 politimenn patruljerer gatene i Frankrike for å forsøke å få bukt med herjingene. Likevel står de maktesløse i møtet med de rasende protestantene.

Nå varsler myndighetene portforbud.

Mandag kveld spredte opptøyene seg til Toulouse, hvor ungdommer satte fyr på en buss og pepret politiet med molotov-cocktailer og stein. Politiet forsvarte seg med tåregass.

Også i en av Paris nordvestre forsteder ble en buss overtent.

I tillegg til 814 biler over hele Frankrike, skal en ungdomsskole, en barnehage, et sykehus og en politistasjon ha blitt angrepet med brannbomber i løpet av natten. Så langt er det ikke rapportert om alvorlige personskader.

Til tross for store ødeleggelser, har natten vært den roligste på over en uke.

FULL FYR: Frankike står i full fyr for 12. natt på rad. Mandag kveld spredde opptøyerne seg til Toulouse. Foto: Reuters/Scanpix
FULL FYR: Frankike står i full fyr for 12. natt på rad. Mandag kveld spredde opptøyerne seg til Toulouse. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

Opptøyene har spredd seg til 300 byer i Frankrike, og dessuten til Berlin og Brüssel.

Så langt er det til sammen meldt at 5514 biler er stukket i brann, 1343 mennesker er arrestert, 77 politifolk er skadd og en 61 år gammel mann er drept.

Ydmyk

President Jacques Chirac advarer opprørere med at de skal tas og bli straffet, og truer med portforbud. I et møte med den latviske presidenten Vaira Vike-Freiberga mandag, skal han imidlertid ha vært langt mer ydmyk.

- Frankrike har ikke gjort alt som kunne vært gjort for disse ungdommene, støttet dem så de følte seg forstått, hørt og respektert, skal Chirac ha uttalt ifølge AP.

Noen av Paris forsteder har en arbeidsløshet på opptil 40 prosent. De arbeidsløse ungdommene er første- og andregenerasjons innvandrere fra nordafrikanske og arabiske land.

Portforbud

Forstaden Raincy hadde bestemt å innføre portforbud allerede i natt, men dette ble ikke håndhevet. Portforbudet blir derimot trolig satt i verk i løpet av tirsdag i store deler av Frankrike.

Frankrike har varslet at de vil blåse støv av en gammel lovtekst fra 1955, opprinnelig vedtatt for å takle urolighetene i Algerie under krigen som førte til landets selvstendighet.

Loven gjør det mulig å innføre unntakstilstand, og gir lokale myndigheter anledning til å innføre portforbud, og til å arrestere alle som bryter portforbudet, melder AP.

Inneneriksministeren har dessuten anledning til å beordre alle barer, teatre og andre samlingsplasser stengt.

- Vi må gjøre alt for å unngå en borgerkrig, sier Jean-Marie Le Pen, som leder det høyreekstreme partiet Nasjonal Front.

9.500 HJELPELØSE: Tusenvis av politimenn er forholdsvis hjelpeløse mot de rasende ungdommene. I Toulouse måtte de se på at en buss og tre biler brant ut.
BUSS BRANT:</B> Ungdommer tente mandag kveld på en buss og tre biler i Toulouse.