Frankrike jobber hektisk for å vinne enda mer tid

I går kom Frankrike med nye forslag om å fortsette og forlenge våpeninspektørenes arbeid. Med støtte fra Tyskland og Russland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PARIS (Dagbladet): - Vi ser ingen grunn til å endre vår logikk, som er en fredslogikk, og erstatte den med en krigslogikk, sa Jacques Chirac før han spiste middag med Gerhard Schröder i Berlin i går, i restauranten Zur letzten Instanz (I siste instans).

- I denne sammenhengen støtter vi ikke en ny resolusjon, la han til. I stedet kom Frankrike med nye forslag til FNs våpeninspektørers arbeid.

Ifølge utenriksminister Dominique de Villepin skal det «gi tillit og konkretisere våpeninspektørenes arbeid». Uten å gå i detaljer om det nye franske forslaget, sa Villepin at det inneholdt «klarere og mer presise krav» av «hver etappe av inspeksjonen».

I forslaget heter det at inspektørene må kunne avhøre irakiske eksperter på steder inspektørene har valgt. Irak har gitt en liste over 83 eksperter som har deltatt i ødeleggelsen av kjemiske våpen siden 1991.

- Det er en solid base for å gjøre framskritt, sa Villepin, som mente inspektørene «gjorde framskritt», og påpekte at liknende situasjoner kunne oppstå andre steder, så det gjelder å etablere en modell som virker.

Chirac rådførte seg i går med Vladimir Putin. Dominique de Villepin og Tysklands utenriksminister Joschka Fischer var med på middagen med Chirac og Schröder.