Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Frankrike kan bare ta ambassaden sin og dra

Frankrike nekter å stoppe opprørerne i Den sentralafrikanske republikk, mens USA rømmer landet.

BLÅNEKTER: Den sentralafrikanske republikk ber om assistanse - men det er ingen hjelp å få fra Frankrikes president Francois Hollande. Foto: Reuters / NTB Scanpix
BLÅNEKTER: Den sentralafrikanske republikk ber om assistanse - men det er ingen hjelp å få fra Frankrikes president Francois Hollande. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen i USA har evakuert de ansatte ved den amerikanske ambassaden i Den sentralafrikanske republikk, og ber alle amerikanere om å forlate landet.

USAs utenriksdepartement understreker at stengingen av ambassaden torsdag ikke skyldes at forholdet mellom landene er blitt dårlig. Det er den ustabile situasjonen i Den sentralafrikanske republikk som har gjort det nødvendig å hente de amerikanske diplomatene hjem.

Myndighetene i USA advarer samtidig amerikanere mot å reise til Den sentralafrikanske republikk, hvor store områder kontrolleres av opprørere som gradvis rykker nærmere hovedstaden Bangui.

Den sentralafrikanske republikk ber USA og sin tidligere koloniherre Frankrike om hjelp til å takle en eskalerende konflikt. Opprørerne er nå på vei mot hovedstaden Bangui, som er voktet av en regionshær. FN trekker ut ansatte fra landet, og kun de med de viktigste funksjonene blir igjen.

- Vi ber våre franske fettere og USA — stormaktene — om hjelp til å tvinge opprørerne til retrett slik at vi kan innlede en dialog i Libreville for å løse den nåværende krisen, sier president François Bozize torsdag.

- Beskytter våre interesser Men Frankrikes president François Hollande vil ikke blande seg inn i situasjonen utenom å ta vare på sine representanter i landet.

- Hvis vi er til stede er det ikke for å beskytte et regime, det er for å beskytte våre statsborgere og våre interesser og på ingen måte blande oss inn i et lands indre anliggender, sier Hollande og legger til:

- Den tid er forbi.

Siden slutten på kolonitiden på 1960-tallet har franske soldater i Vest-Afrika ofte kommet til unnsetning i tidligere kolonier hvor den politiske ledelsen har vært i ferd med å bli styrtet.

Angrep ambassaden Onsdag fikk franske soldater beskjed om å mobilisere for å beskytte Frankrikes ambassade i landet da den ble angrepet av rasende demonstranter som mente franskmennene hadde sviktet dem.

- Vi trenger ikke Frankrike lenger. Frankrike kan bare ta ambassaden sin og dra, sa en av demonstrantene. Hollande blir anklaget for å støtte opprørerne, som har okkupert store deler av landet.

Men mens opprørsalliansen Seleka stadig rykker nærmere hovedstaden Bangui, skal en regional militærstyrke sende flere soldater for å hjelpe til med å sikre byen.

- Sikret Allerede er det soldater fra nabolandet Tsjad til stede, men de har ikke klart å stå imot kampene om flere viktige regionshovedsteder, som er blitt erobret av geriljaen den siste måneden.

HJELP: Soldater fra Tsjad er i Den sentralafrikanske republikk, men sliter med å stå imot opprørerne. Dette bildet er fra 2008. Foto: AFP / NTB Scanpix
HJELP: Soldater fra Tsjad er i Den sentralafrikanske republikk, men sliter med å stå imot opprørerne. Dette bildet er fra 2008. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

Hovedstaden skal imidlertid være i gode hender, mener lederen for den regionale styrken.

- Bangui er fullstendig sikret av soldater fra FOMACs sentralafrikanske militærstyrke, sier kommandør Jean-Felix Akaga. — Og andre kommer for å styrke sikkerhetsoppdraget, legger Akaga til.

En blanding av lokale opprør, banditter, etniske spenninger og påvirkning fra konfliktene i nabolandene Tsjad, Sudan og Kongo har gjort det vanskelig å stabilisere Den sentralafrikanske republikk. Og opprørerne mener regjeringen og president Bozize har brutt vilkårene i en fredsavtale som ble undertegnet i 2007.

(NTB/Dagbladet)

BER OM HJELP:  Vi ber våre franske fettere og USA — stormaktene — om hjelp til å tvinge opprørerne til retrett, sier president François Bozize. Foto: AFP / NTB Scanpix
BER OM HJELP: Vi ber våre franske fettere og USA — stormaktene — om hjelp til å tvinge opprørerne til retrett, sier president François Bozize. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!