Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frankrike kan bli lammet av storstreik

PARIS (NTB-AFP): Franske lastebilsjåfører forberedte seg på streik i dag ved å sette opp sperringer ved drivstofflagre i større franske byer, og på grensen mot Spania. Nederlandske transportfirmaer fordømmer streikeplanene, og også britiske transportører frykter ringvirkningene av en konflikt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidlig på ettermiddagen hadde lastebilsjåførene blokkert drivstofflagre i og rundt byene Bordeaux, Rouen, La Rochelle, Tours, Beziers, Lille og Bayonne.

I byen Biriatou var om lag 50 lastebiler parkert for å sperre grensen mot Spania i tilfelle det blir streik.

Lastebilstreiken virket uunngåelig i ettermiddag etter at den største franske arbeidsgiverorganisasjonen for transportselskap avviste en avtale med sjåførene. En mindre gruppe av arbeidsgiverorganisa sjoner var tidligere på dagen blitt enige med sjåførene om en avtale for å unngå streik.

Godtar ikke

Føderasjonen UFT, som representerer 80 prosent av landets transportselskap, sier at de ikke kan godta avtalen.

UFT og den store fagorganisasjonen CGT, boikottet forhandlingene.

CGT har også avvist avtalen. Ledelsen i CGT har bedt medlemmene fortsette mobiliseringen foran streiken som var varslet fra i kveld klokken 22.00.

Alain Renault, som er generalsekretær i CGTs transportavdeling, sier at sjåførene vil gå til streik og sette opp sperringer på bestemte steder.

En liten gruppe lastebilsjåfører hindret søndag utkjøringen av drivstoff fra et lager i Bordeaux. Sjåførene brant også kopier av avtaleteksten.

Lønnsøkning

Ifølge avtalen skulle sjåførene få en lønnsøkning på 5 prosent i året fram til år 2000. Men partene ble ikke enige om hvor mange timer sjåførene skal arbeide, og hvor mye tid de skal bruke til lossing og lasting.

Sjåførene forlanger 11 200 kroner i lønn for 200 timers arbeid i en måned. Dette var heller ikke tatt med i avtalen.

Lørdag kveld sa statsminister Lionel Jospin at regjeringen vil senke skatten for lastebilsjåførene med 931 kroner per lastebil for å lette presset mot partene.
Men tilbudet hadde ingen innvirkning på partene som nærmet seg en konflikt med stormskritt.

Hele Norges coronakart