Frankrike og Russland uenige om Syria-løsning

Russland nekter fortsatt for at Assad sto bak gassangrep.

IKKE ENIGEDen russiske utenriksministeren Sergei Lavrov og hans franske kollega Laurent Fabius møttes tirsdag til samtaler i Moskva. Foto: Maxim Shipenkov/EPA
IKKE ENIGEDen russiske utenriksministeren Sergei Lavrov og hans franske kollega Laurent Fabius møttes tirsdag til samtaler i Moskva. Foto: Maxim Shipenkov/EPAVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den russiske utenriksministeren Sergei Lavrov og hans franske kollega Laurent Fabius møttes tirsdag til samtaler i Moskva. Målet var å bygge bru over uenigheten om Syria, men de to er fortsatt uenige i vesentlige spørsmål, blant annet om hvem som sto bak det kjemiske angrepet 21. august.

Provokasjon - Det er gode grunner til å tro at det kjemiske angrepet var en provokasjon, sa Lavrov. Han fastholdt at FNs våpeninspektører kun har fastslått at det ble gjennomført et angrep med saringass, samtidig som de ikke har sagt noe om hvordan rakettene som ble brukt er produsert.

- Sannheten må fastslås, og dette vil være en test for framtiden til FNs sikkerhetsråd, sa Lavrov da han holdt pressekonferanse med Fabius.
 
Fabius fastholdt på sin side at rapporten fra våpeninspektørene ikke etterlater noen tvil om at det var Assad-regimet som sto bak angrepet.

- Ingen tvil - Når du ser på mengden saringass som ble brukt, retningen på angrepet og teknikkene som ble brukt, synes det ingen tvil om at Assad-regimet står bak det, sa han. Han forsøkte også å bygge opp Frankrikes troverdighet ved å vise til at landet ikke ble med på krigen i Irak.

- Frankrike er et fredens land, og det har vi vist mange ganger tidligere. Vi bestemte oss for ikke å gå inn i Irak, og vi hadde rett, sa Fabius, som samtidig framholdt at det noen ganger er viktig å vise styrke og fasthet hvis man vil oppnå fred.

(NTB)