Frankrike og Spania truer Google

Varsler høye bøter hvis selskapet ikke blir bedre på personvern.

TIL AKSJON: Frankrike og Spania varsler kjempebøter til Google hvis de ikke skjerper personvernet. Foto: AFP/KAREN BLEIER/NTB Scanpix
TIL AKSJON: Frankrike og Spania varsler kjempebøter til Google hvis de ikke skjerper personvernet. Foto: AFP/KAREN BLEIER/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Snart følger flere EU-land etter, ifølge det franske datatilsynet.

Selskapet risikerer å måtte betale millioner av euro i bøter til europeiske land.

- Innen slutten av juli vil alle EUs datatilsyn ha iverksatt tvangstiltak mot Google, sier leder i det franske datatilsynet CNIL, Isabelle Falque-Pierrotin. Både Storbritannia, Tyskland, Italia og Nederland planlegger lignende tiltak mot verdens største søkemotor, ifølge CNIL.

Google må innen tre måneder endre sin politikk for bruk av private brukeropplysninger hvis det vil unngå franske bøter på opptil 150.000 euro (1,2 millioner kroner).

Også det spanske datatilsynet AEPD opplyste torsdag at det vil bøtelegge IT-selskapet som følge av brudd på seks av landets personvernlover. Fem av bruddene anses å være alvorlige, og for hver av disse er det snakk om en bot på mellom 40.000 og 300.000 euro (300.000 til 2,4 millioner kroner).

I april gjorde seks europeiske land seg klare til å straffe Google for å ha unnlatt å opplyse om sine metoder for innsamling av opplysninger om brukerne. Prosessen mot Google har vært ledet av Frankrike.

Norge følge med Datatilsynet i Norge følger med på grepene som andre europeiske land tar, og vil vurdere om det skal tas skritt også på norsk side, opplyser Kim Ellertsen, direktør i juridisk avdeling.

- Men vi har ikke konkludert ennå, sier han til NTB.

Det som utløste protestene mot Google, var at selskapet i mars i fjor slo sammen 60 tjenester til en felles registrering og samkjørte personverninnstillingene.

Kritikerne sier at samkjøringen av tjenestene til Google, YouTube, Gmail og Google+ gir Google store muligheter for å kartlegge brukernes liv og atferd.

Google lovet torsdag å samarbeide med myndighetene i både Frankrike og andre land og framholdt at selskapet respekterer europeiske lover.

Overvåkingsskandale Saken er blitt enda mer aktuell etter avsløringene om at USAs nasjonale sikkerhetsbyrå NSA i all hemmelighet har fått tilgang til store mengder data hos Facebook, Google, Microsoft og Apple.

Lederen for Frankrikes datatilsyn sier at avsløringene har ført til mer oppmerksomhet rundt befolkningens ønske om større åpenhet og bedre beskyttelse av deres personopplysninger.

- Det er mengder at personlig informasjon som flyter rundt om mennesker i Google-galaksen, og som folk ikke engang er klar over. Det eneste vi ber Google om, er å løfte litt på sløret og vise hva de driver med, sier Falque-Pierrotin. (NTB)