Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frankrike og Tyskland enige om kommisjonsleder

Brussel: Frankrike og Tyskland er så godt som enige om hvem som bør ny leder av EU-kommisjonen, men vil holde navnet for seg selv ennå en stund. Statsminister Gerhard Schröder fikk fredag president Jacques Chirac med seg på å forsere utnevningen av ny EU-kommisjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Italias tidligere statsminister Romani Prodi er det heteste tipset, særlig etter at Schröder nevnte ham spesielt da han besøkte Roma onsdag. Samstemmighet mellom Tyskland og Frankrike, EUs to viktigste stater, styrker muligheten for enighet om dette spørsmålet på EUs toppmøte i Berlin i neste uke.

Der er det meningen at landene skal bli enige om prosedyren for valg av ny kommisjon for så å utnevne kommisjonen på ekstraordinært toppmøte, muligens i april. Men som i så mange andre spørsmål, er det også i denne saken splid mellom EU-landene.

Spania krevde torsdag at kommisjonsutnevnelse utsettes til etter valget på nytt EU-parlament i juni. Schröder skulle senere fredag til Brussel for å diskutere prosedyren for valget av ny kommisjon med avtroppende president Jacques Santer og EU-parlamentets president Jose Maria Gil-Robles.

EU-parlamentet ønsker ikke at en ny kommisjon, med et fullt mandat på fem år, skal godkjennes før Amsterdam-traktaten er trådt i kraft og etter valget på nytt EU-parlament i juni. I henhold til den nye traktaten får parlamentet større makt i godkjenningen av den nye kommisjonen.