Frankrike og Tyskland vil begrense innvandring

De to landene foreslo mandag å stramme inn på innvandringen til Europa for å hindre høyreekstremistiske partier i å tjene på innvandringsmotstanden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forbundskansler Gerhard Schröder og president Jacques Chirac sa etter samtaler i Paris mandag at de vil legge fram konkrete forslag på EU-toppmøtet i Sevilla neste måned om en harmonisering av EU-landenes lover for innvandring og asyl.

- Vi er enige om at begge land må ta sine humanitære forpliktelser på alvor. Men vi sier like klart at det er et spørsmål om å kontrollere og begrense innvandringen, sa Schröder.

- Dette må ikke bli en kampsak for det ekstreme høyre, men må behandles på en seriøs og ansvarlig måte, sa han videre.

Frankrike klager over at forskjellene for eksempel mellom de franske og de mer liberale britiske lovene er den egentlige årsaken til problemene bak flyktningeleiren Sangatte i Calais. Hver natt forsøker innvandrere i Sangatte å ta seg over Den britiske kanal til Storbritannia.

Blant forslagene som Tyskland og Frankrike vil legge fram, er bedre måter å bekjempe menneskesmugling og strengere kontroll av ulovlige innvandrere etter at de er kommet til Europa.

De kan også komme til å foreslå at EUs bistand til fattige land bør konsentreres om å skape arbeidsplasser slik at folk har mindre grunn til å ville utvandre.

Etter at den høyreekstremistiske Jean-Marie Le Pen slo ut statsminister Lionel Jospin og gikk videre til annen omgang i presidentvalget, har Chiracs regjering prioritert å bekjempe kriminaliteten, ikke minst i forstedene rundt byene der mange innvandrere er konsentrert.

(NTB)